Sindikat Kostolca prekinuo štrajk

Beograd --

Izvor: B92 Srbija
Podeli

Sindikat JP Kostolac obustavio je štrajk radnika površinskih kopova, saopštilo je Ministarstvo za rudarstvo i energetiku. Ministarstvo navodi da je do sada dva preduzeća EPS-a zvanično izašla iz štrajka. U zajedničkom saopštenju sa čelnicima EPS-a radnici i rudari koji su još u štrajku su pozvani da se vrate na posao. Ocenjeno je da je ostao mali broj radnika i rudara pojedinih rudnika koji se solidarišu sa nerazumnim sindikalnim poverenicima. Slobodan Ružić iz Ministarstva energetike kaže: "Ova nepotrebna i ružna priča o štrajku se polako završava. Ostaju još samo nekolicina vrlo ratobornih sindikalnih rukovodilaca u centrali, koji insistiraju na štrajku, ali mi insistiramo na pregovorima i ja se nadam da ćemo definitivno staviti tačku na ovaj štrajk", kazao je Ružić.

Ipak, predsednik sindikata EPS Milan Kovačević ne odobrava odluku sindikata Kostolca i najavljuje unutarsindikalne konsultacije: "Ta odluka nije statutarna, potpuno je nelegalna. Glavni odbor će doneti odluku šta će da uradi sa članicama našeg sindikata koje ne poštuju Statut. Iduće nedelje ćemo sazvati sednicu Glavnog odbora, i jednostavno moraćemo da po Statutu sankcionišemo ovakve odluke", kazao je Kovačević.

Podsećamo, sindikat EPS-a je štrajk započeo 16. juna zbog odluke Vlade da osamostali rudnike za podzemnu eksploataciju uglja. Time je, praktično, započelo restruktuiranje EPS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.