Hamas i Islamski džihad prihvatili sporazum o primirju

Izvor: B92

Petak, 27.06.2003.

18:14

Default images
Palestinske militantne grupe Hamas i Islamski džihad prihvatile su tromesečnu suspenziju napada na Izrael, potvrdio je anonimni visoki zvaničnik Hamasa. Zvanično saopštenje o sporazumu o primirju biće objavljeno u nedelju, dodao je on. Sporazum su potpisali predstavnici Hamasa, Islamskog džihada i pokreta Fatah palestisnkog lidera Jasera Arafata. Sporazum o primirju zajedno sa sporazumom o izraelskom povlačenju sa velikih delova pojasa Gaze Betlehema, koji bi uskoro trebalo da bude postignut, omogućiće prodor u pregovorima o američkom mirovnom planu za Bliski istok koji predviđa formiranje palestinske države do 2005. godine.

Visoki zvaničnik izraelske vlade rekao je povodom odluke ekstremističkih palestinskih organizacija da suspenduju napade na Izrael, da "to što je potpisano nije vredno ni papira na kojem je napisano". Izvor iz izraelske vlade, koji je tražio anonimnost, rekao je da je Izraelski zahtev da palestinski premijer Mahmud Abas raspusti Hamas i druge ekstremističke organizacije, kao što predviđa američki mirovni plan za Bliski istok.

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Kondoliza Rajs trebalo bi da u subotu doputuje u region kao specijalni izaslanik predsednika Džordža Buša. Odluka palestinskih ekstremista da prihvate primirje doneta je uprkos današnjem izraelskom napadu u kojem su ubijena tri pripadnika Hamasa i jedan civil.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: