Hamas i Islamski džihad prihvatili sporazum o primirju

Gaza --

Izvor: Beta Svet
Podeli

Palestinske militantne grupe Hamas i Islamski džihad prihvatile su tromesečnu suspenziju napada na Izrael, potvrdio je anonimni visoki zvaničnik Hamasa. Zvanično saopštenje o sporazumu o primirju biće objavljeno u nedelju, dodao je on. Sporazum su potpisali predstavnici Hamasa, Islamskog džihada i pokreta Fatah palestisnkog lidera Jasera Arafata. Sporazum o primirju zajedno sa sporazumom o izraelskom povlačenju sa velikih delova pojasa Gaze Betlehema, koji bi uskoro trebalo da bude postignut, omogućiće prodor u pregovorima o američkom mirovnom planu za Bliski istok koji predviđa formiranje palestinske države do 2005. godine.

Visoki zvaničnik izraelske vlade rekao je povodom odluke ekstremističkih palestinskih organizacija da suspenduju napade na Izrael, da "to što je potpisano nije vredno ni papira na kojem je napisano". Izvor iz izraelske vlade, koji je tražio anonimnost, rekao je da je Izraelski zahtev da palestinski premijer Mahmud Abas raspusti Hamas i druge ekstremističke organizacije, kao što predviđa američki mirovni plan za Bliski istok.

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Kondoliza Rajs trebalo bi da u subotu doputuje u region kao specijalni izaslanik predsednika Džordža Buša. Odluka palestinskih ekstremista da prihvate primirje doneta je uprkos današnjem izraelskom napadu u kojem su ubijena tri pripadnika Hamasa i jedan civil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.