EPS i dalje u štrajku

Izvor: B92

Petak, 27.06.2003.

09:51

Default images

Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" saopštilo je u petak da se proizvodnja struje i uglja u Srbiji odvija po planu. Svi radnici EPS-a redovno obavljaju svoje obaveze, izuzev malog broja radnika koji se u štrajku solidariše sa poveriocima Sindikata, saopštilo je rukovodstvo EPS-a. U saopštenju se navodi da od 43.500 zaposlenih štrajkuje nešto više od 2.000 radnika. Radnici koji učestvuju u štrajku neće dobiti zaradu za period koji ne rade.

Sa druge strane, Sindikat EPS-a najavljuje radikalizaciju protesta. U Vreocima kod Kolubare održan je protestni skup kojem je prisustvovalo oko 800 radnika Kolubare. Predstavnici Sindikata EPS-a izjavili su da je za mali broj prisutnih odgovorno rukovodstvo preduzeća, odnosno direktor Slobodan Đerić koji je pokušao da omete skup. Nezadovoljni zbog načina reorganizacije EPS-a, radnici zahtevaju socijalni program i smenu ministra za energetiku i rudarstvo Kori Udovički, izjavili su za B92 čelnici Sindikata Milan Đorđević i Ljubiša Radojčić. "Rudari Kolubare u ovom štrajku pomažu, pre svega, samima sebi i podržavaju kolege iz rudnika. Ovde se više ne radi samo o podzemnoj eksploataciji, ovde se radi o sudbini Kolubare i Lazarevca, koji će biti treći Majdanpek i Bor, i to je sasvim evidentno prema programu g-đe Kori Udovički", rekao je Đorđević. 

Sa druge strane, generalni direktor Kolubare Slobodan Đerić odbacuje sve zahteve Sindikata i tvrdi da u ovom preduzeću nema štrajka: "U Kolubari nije bilo štrajka. Frustrirani takvom situacijom pojedini sindikalni lideri su pokušali na razne načine da obustave proces rada. To su radili poslednje tri noći odlazeći u pojedine pogone, vitalne elemente procesa proizvodnje u Kolubari, da obustave proizvodnju. To im nije dozvoljeno, a oni to tretiraju kao da im ja ne dozvoljavam da razgovaraju sa radnicima".

Sami radnici koji su prisustvovali protestu u Vreocima kažu da su došli na zbor jer se boje da će ostati bez posla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: