Milovanović: Strah veći od zadovoljstva

Izvor: B92

Četvrtak, 26.06.2003.

10:10

Default images

Republički ministar za rad i zapošljavanje Dragan Milovanović ocenio je u četvrtak, povodom protesta radnika u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Srbije, da su radnički zahtevi "kucanje na otvorena vrata". Milovanović je precizirao da Vlada ozbiljno shvata sve zahteve, ali da je šteta što se oni ne iznose u institucijama gde bi se brže rešavali, već na ulici: "Socijalni dijalog se odvija u institucijama. Ova vlada je formirala Socijalno-ekonomski savet i u njemu predstavnici SSS su bitan činilac. G. Smiljanić je član Saveta i nijednom nije postavio pitanje koje je postavio na ulici. Nijednu temu nije pokrenuo, ni pitanje plata, ni pitanja radničkih prava. Samo je pokrenuo pitanje privatizacije i to je stavljeno na dnevni red. Kad je ta tačka došla na dnevni red, g. Smiljanić je ustao i rekao – povlačim tačku sa razmatranja. To je istina. Taj sindikat je bio poslednji zaštitnik režima Slobodana Miloševića. Zašto onda nisu postavili pitanje brige za radnike kada je plata bila jednu marku?".

Milovanović je najavio i da će se na sednici Socijalno-ekonomskog saveta sledeće nedelje raspravljati o zahtevima Samostalnog sindikata Srbije.

Predsednik Saveza samostalnog sindikata Srbije Milenko Smiljanić, medjutim, tvrdi da na dnevnom redu socijalno ekonomskog saveta nikada nisu bili zahtevi sindikata. "U dokumentima se jasno vidi da se dnevni red saveta uvek odnosio na usvajanje zapisnika sa prethodnog zasedanja i podelu sindikalnih prostorija", rekao je Smiljanić: "Kada vi stalno nešto hoćete, a neko to ne uvažava, onda vi polako tonete u cmizdreći sindikat i onda cmizdrite, plačete, kukate za naklonošću Milovanovića da stavi nešto na dnevni red. Da li ga je neko od novinara pitao – g. Milovanoviću, zašto ste vi još u vek i Socijalno-ekonomskom savetu kada vam je pre godinu dana i više istekao mandat? Bilo bi vrlo interesantno šta će na to da odgovori. Kako ću ja da razgovaram sa nekim ko nije kompetentan, kome je istekao mandat? Verovatno se Vladi sviđa kako on to radi, jer na njega ne možeš ni da se naljutiš, dižeš protest i tražiš njegovu smenu, a ovamo mu neopravdano daješ na značaju. On to jedva čeka jer mu raste popularnost kroz osporavanje, a to nam nije u interesu".

Prema rečima Smiljanića, socijalni dijalog između vlasti i sindikata je moguć, ali jedino uz prisustvo televizijskih kamera, odnosno javnosti. Recimo i to, da iako je procena nadležnih bila da je na protestu Saveza samostalnih sindikata Srbije bilo oko 30.000 ljudi, u sindikatu tvrde da ih je bilo mnogo više.

Neka od istraživanja sprovedenih u poslednje vreme pokazuju da od zimus blago raste zadovoljstvo standardom i da je sve više ljudi koji uspevaju da prežive od prvog do prvog u mesecu. Međutim, istraživanja pokazuju i da se polovina građana plaši gubitka radnog mesta. Srećko Mihajlović iz Instituta za društvene nauke navodi da je taj strah veći od zadovoljstva standardom i da ga zabrinjava činjenica što sondaže javnog mnjenja pokazuju i rast odbojnosti prema poltičarima i strankama. Na pitanje B92 da li se mogu očekivati veće demonstracije i nemiri, Mihajlović kaže da "se to neće dogoditi i da neće doći do nekontrolisanih protesta, kada ljude niko ne vodi, a oni izlaze na ulice i ruše". "Međutim, potrebno je da se Vlada malo više okrene radnicima i sindikatima, da izađe iz neodređenog odnosa i strateški se opredeli za ono što hoće", kaže Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: