Živković: Vlada će pozvati na nacionalni konsenzus

Izvor: FoNet

Sreda, 25.06.2003.

14:10

Default images

Premijer Srbije Zoran Živković pozvao je u intervjuu FoNetu na postizanje "državnog, političkog i nacionalnog konsenzusa" kako bi se ostvarili uslovi neophodni za što skorije pristupanje SCG Evropskoj uniji, ponovivši da to nije nemoguće ostvariti do 2007. godine. On je najavio da će po dobijanju, verovatno u julu, zelenog svetla za Studiju o izvodljivosti, Vlada Srbije "izaći sa takvim proglasom ili deklaracijom, koji bi imao suštinu u tome da svako preuzme svoj deo odgovornosti" u obavljanju "velikog spiska poslova" koji treba da budu zvršeni da bismo bili kandidati.

"Da li možemo u Srbiji da očekujemo jedan takav konsenzus? Oni koji misle da je to nemoguće, oni koji misle da je u Srbiji nemoguć dobar dogovor oko bilo čega, oni govore da je 2007. godina nemoguć termin za ulazak. Oni koji misle da je to moguće bez obzira na dnevno iskustvo, iskustvo iz prethodnih godina, a ima nas koji tako mislimo, mislimo da možemo da taj veliki posao završimo jako brzo", rekao je Živković.

On je rekao da je zadovoljan ishodom samita Evropske unije u Solunu jer je potvrdjeno da zemlje Zapadnog Balkana treba da se pridruže "porodici EU", ali da nije zadovoljan ekonomskom pomoći koja je obećana u tom procesu, kao i da nisu ispunjena njegova očekivanja da će na samitu biti proglašen početak rada na Studiji izvodljivosti.

Živković je ponovio u intervjuu FoNetu da razgovori sa etničkim Albancima sa Kosova moraju početi što pre, ali je dodao da je u razgovoru sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom, dva dana pre samita u Solunu, instistirao na tome da Solun ne bude mesto gde će se, makar i simbolično, o tome razgovarati.

"Za Srbiju, Crnu Goru, državnu zajednicu samit u Solunu je imao potpuno drugu simboliku i drugi cilj. Od decembra 2000. godine ponavljamo da je neophodan razgovor etničkih Albanaca sa Kosova i Vlade Srbije. To se uporno odbija, ne samo od strane Albanaca, nego i od strane UNMIK. Pre nekoliko meseci je došlo do promene tog stava u medjunarodnoj zajednici", rekao je premijer. On je dodao da je juli mesec termin kad je dogovoreno sa Solanom da se stvore uslovi za početak tih razgovora i da očekuje da će se sa visokim predstavnikom EU povodom toga uskoro ponovo čuti. Živković je naglasio da je "u načelu dogovoren i sam dnevni red, gde je neophodno da prve tačke budu povratak izbeglica i razjašnjavanje sudbine nestalih, da druga tačka bude bezbednost, a da onda možemo da govorimo i o energetici i saopbraćaju". "Da li će Albanci prihvatiti taj razgovor, to ćemo videti. Iz onoga što ja mogu da procenim, iz informacija koje dobijam, oni apsolutno nisu sretni što moraju da razgovaraju, jer dijalog nije njihovo sredstvo za ostvarivanje ciljeva, Nažalost terorističke akcije su bile sredstvo koje su više koristili", precizirao je Živković i dodao da je njima "bilo kakva mirna zona problem".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: