Protest SSS u Beogradu

Izvor: B92

Sreda, 25.06.2003.

08:50

Default images

U Beogradu je u sredu održan protest Saveza samostalnih sindikata Srbije pod nazivom "Protest za spas radništva i privrede Srbije", s kog je upućen zahtev za smenom Vlade Srbije. U podne se na Trgu Nikole Pašića okupilo oko 5.000 sindikalnih predstavnika iz cele Srbije, ali se njihov broj tokom protestne šetnje, prema procenama policije, popeo i na oko 30.000. Na početku protesta okupljenima su se obratili brojni sindikalni lideri i poručili da su zahtevi sa ovog mitinga - početak ozbiljnog socijalnog dijaloga u društvu, ozbiljna i zakonita privatizacija, poštovanje prava radnika, ali i vanredni parlamentarni izbori. Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Milenko Smiljanić sažeo je sve zahteve u frazu "hleba, posla i sindikalna prava".

Posle ovih govora, radnici su krenuli u protestnu šetnju centralnim beogradskim ulicama i prošli pored zgrade Vlade Srbije i republičke skupštine gde su izrazili svoje burno negodovanje i tražili smenu vlasti. U povorci je bio razglas s kog je sve vreme puštana muzika bubnjara Dragoljuba Đuričića i pesma "Pada vlada". Bilo je i brojnih transparenata, a neki od najzanimljivijih bili su "Srbija u NATO, železnica u blato" i "Čedo, najsigurnije ti je kod mene – Ceca".

Po završetku protesta, Milenko Smiljanić je za Radio B92 rekao da je zadovoljan jer je, po njegovoj oceni, pokazano da postoji snaga koja se ne miri s propašću privrede i radništva. On je najavio da će tokom leta pokrenuti prikupljanje potpisa za smenu vlade i da će najesen te potpise predati u Skupštinu Srbije: "Prvog septembra kolone ovih istih ljudi koji su ovde bili ući će u skupštinu. Kada sam im se obratio i kad su videli o čemu se radi, oni nisu pravili probleme, ali ja neću i drugi put da im kažem – dajte da budemo demokrate, nego ću da kažem – hajde da budemo militantni sindikalci, hajde da razbijemo sve živo, šta me briga što je onaj izlog lep ako ja ne mogu da živim. Razbiću ga i onda ćete imati militantni anarho-sindikalizam na ulicama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: