Ljajić: Mnogi su svesni da neće ostati u DOS-u

Izvor: Beta

Nedelja, 15.06.2003.

14:30

Default images

Ministar za ljudska i manjinska prava i predsednik Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić, izjavio je da će se nakon narednih izbora politička scena u Srbiji uozbiljiti, da će "mnoge stranke zatvoriti dućane", te da će ostati sedam do osam parlamentarnih stranaka. Prema Ljajićevoj oceni, u DOS-u su svi svesni da mnogi neće ostati u koaliciji, ali se o tome javno ne govori. "Glavni uzrok sukoba u DOS-u je strah od političke neizvesnosti. Stranke DOS-a ne znaju da li će biti konkurenti ili saveznici na nekim narednim izborima, a lideri DOS-a vide jedni u drugima pre konkurente nego saveznike, i to je glavni razlog sukoba", rekao Ljajić u intervjuu za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, ipak ne bi bilo dobro praviti nove sporazume u DOS-u i obavezivati se da će sadašnji DOS zajedno ići na naredne izbore. Ljajić je ocenio da neke male stranke iz DOS-a nisu iskoristile dovoljno poziciju u vlasti da izgrade infrastrukturu. "Mnogi su se zadovoljili tim položajem i mislili su da će trajati večno, a ja mislim da će trajati samo do narednih izbora", kazao je on.

Na narednim izborima, prema rečima predsednika SDP-a, može se očekivati formiranje "mini DOS-a" oko Demokratske stranke, ili samostalan izlazak DS-a i formiranje više programskih koalicija od preostalih stranaka DOS-a. G17 plus i DSS su "zakucale" svoju poziciju najavom samostalnog izlaska na izbore iako bi, kako ocenjuje Ljajić, u DOS-u bilo interesanata da sa njima izađu na izbore. Ljajić je takođe naglasio da je za izradu novog Ustava Srbije nužan dogovor DOS-a i Demokratske stranke Srbije. "Treba da pravimo ustav koji neće biti za potrebe jedne političke grupacije ili potrebe jedne stranke i koji neće biti promenjen nakon promene vlasti u Srbiji. Treba nam ustav koji je odraz što šireg političkog konsenzusa i saglasnosti glavnih političkih aktera", rekao je. On je kazao da DOS ima većinu u skupštini, ali je dodao da oko ustava "treba izbeći svako preglasavnje". "Dogovor oko tog temeljnog dokumenta je nužan, makar kasnili sa rokovima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: