Tadić: U ponedeljak zahtev za prijem SCG u Partnerstvo za mir

Izvor: B92

Nedelja, 15.06.2003.

11:21

Default images

Srbija i Crna Gora u ponedeljak će podneti zvaničan zahtev za prijem u program NATO-a Partnerstvo za mir, izjavio je ministar odbrane SCG Boris Tadić. On je tokom posete Bujanovcu i Preševu u subotu rekao da očekuje da će se na ovaj zahtev pozitivno odgovoriti, s obzirom na to da je SCG ispunila najvažnije uslove i da bi negativan odgovor "doprineo krizi u regionu". "Da bi imali mirovnu politiku u regionu, neophodno je da u proces kolektivnih bezbednosnih projekata bude uključena i Srbija i Crna Gora. Do sada, samo smo mi i Bosna i Hercegovina, praktično od svih evropskih zemalja, bili izvan evropskih integracija. To govori da je ovo područije bilo svojevrsna 'crna rupa' na tom polju", rekao je Tadić.

Tadić je ponovio da su uslovi za prijem SCG u Partnerstvo za mir saradnja sa Haškim tribunalom, prekid finansiranja Vojske Republike Srpske, početak reformi vojske i povlačenje tužbi protiv NATO zemalja pred Međunarodnim sudom pravde. On je kazao da je stav Državne zajednice da će tužbe protiv zemalja NATO biti povučene kada to učine i BiH i Hrvatska, koje su tužile SCG za genocid.

Podsetimo, ministar inostranih poslova Goran Svilanović je nedavno rekao da nema ništa od članstva u Partnerstvu za mir sve dok je na slobodi Veselin Šljivančanin, bivši oficir JNA. Šljivančanin je uhapšen u noći između četvrtka i petka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: