Stručnjaci EU i SCG razmotrili ključne elemente plana

Izvor: B92

Subota, 14.06.2003.

12:48

Default images
Zvaničnici Evropske komisije i visoki funkcioneri srpske, crnogorske i vlade SCG su u protekla dva dana razmotrili ključne elemente "akcionog plana" za usaglašavanje privredno-trgovinskog sistema Srbije i Crne Gore, uz prve ocene stručnjaka EU da se uočava vidan napredak i da je "u najboljem interesu Srbije i Crne Gore da akcioni plan zaista dovede do usaglašavanja unutrašnjeg tržišta".

Kako je agenciji Beta izjavila šef delegacije, zamenik ministra za međunarodne ekonomske veze u Vladi Srbije, Ana Trbović, zvaničnici Evropske komisije su naglasili "uverenje da će Srbija i Crna Gora na taj način ući brže u Evropsku uniju".

Ona je istakla da je sad "politička volja EU potpuno iskazana" da se ide u viši stepen odnosa sa SCG. Reč je samo o stručno-tehničkim pitanjima potpune razrade plana tako da Evropska komisija bude ubedjena da će on efikasno delovati u praksi, uz nedvosmislene prateće zakonske mehanizme.

"Akcioni plan", koji je u petak usvojio Savet ministara SCG, će tek iduće nedelje biti temeljito razmotren u Evropskoj komisiji tako da stručnjaci EU nisu želeli da daju celovitiji sud samo na osnovu glavnih elemenata.

Oni su istakli da će biti uloženi napori da se sugestije na plan daju i da budu usvojene do zasedanja vođa EU, u Solunu 20. i 21. juna. Ali, da ništa bitno neće značiti ako to "tehnički ne bude moguće učiniti" do solunskog samita, zato što će onda ceo posao oko "akcionog plana" biti okončan do početka jula. Zvaničnici u Evropskoj komisiji su Beti rekli da se sad zapalo u vremensku stisku, "zato što je izgubljena nedelja dana", tako da je malo izgleda da "akcioni plan" bude definitivno gotov do solunskog samita.

Prema rečima Ane Trbović, evropski sagovornici su podvukli da vlasti u Beogradu "nikako ne treba da se obeshrabre zato što su na odličnom putu" i da su zvaničnici u Briselu "veoma zadovoljni razvojem događaja".Delegacija SCG je u Briselu razgovarala i sa saradnikom visokog predstavnika EU Havijera Solana, Štefanom Leneom, koji je istakao da Srbija i Crna Gora svakako zaslužuju da im se na samitu u Solunu "da pozitivan signal".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: