Britanska štampa o hapšenju Šljivančanina

Izvor: BBC

Subota, 14.06.2003.

10:25

Default images

Londonski "Gardijan" ocenjuje u subotu da je Srbija ozbiljno pristupila pitanju hapšenja osumnjičenih ratnih zločinaca, za razliku od Hrvatske u kojoj se umerena vlada levog centra ne usuđuje da se suoči s tim pitanjem zbog straha da bi mogla da izgubi političku bitku sa krajnjom desnicom.

Dok Srbija hapsi velika imena, Hrvatska i dalje ništa ne preduzima, ocenjuje "Gardijan" povodom hapšenja bivšeg oficira JNA Veselina Šljivančanina koga Haški sud optužuje za zločine u Vukovaru.

List "Tajms", kako prenosi Radio Bi-Bi-Si, podseća da je hrvatski predsednik Stjepan Mesić obećao da će njegova zemlja u potpunosti saradjivati u sudjenju Hrvatima pred Haškim sudom. List ističe i da je pažnja međunarodne javnosti do sada uglavnom bila usmerena na zločine izvršene nad hrvatskim stanovništvom, poput onih u Vukovaru. Istovremeno, piše "Tajms", podizanje haških optužnica protiv hrvatskih vojnih komandanata za zločine nad Srbima u Hrvatskoj je praćeno podrškom nacionalista tim ljudima koji se i dalje smatraju herojima.

I dok predsednik Mesić pozdravlja saradnju sa Hagom, najtraženijiji optuženik - general Ante Gotovina još uvek nije uhapšen. Zapadne diplomate tvrde da njega štite nacionalisti u službama bezbednosti kao i neki elementi katoličke crkvene hijerarhije, piše "Tajms". Još jedna velika prepreka za hapšenje Gotovine je, napominje "Tajms", zabrinutost da bi on mogao da ispuni svoju pretnju i otkrije nepoznate detalje o obimu američkog učešća prilikom ofanzive na Krajinu. "Indipendent" piše da su protesti podrške Šljivančaninu bili praćeni većim nasiljem od onih do kojih je došlo prilikom hapšenja bivšeg jugoslovensog predsednika Slobodana Miloševića i ocenjuje da je to "prilično neobično".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: