Marović: Mladić i Kosovo prepreke za integraciju u EU

Izvor: B92

Petak, 13.06.2003.

13:27

Default images

Hapšenje bivšeg komandanta vojske Republike Srpske Ratka Mladića i rešavanje problema na Kosovu predstavljaju za Beograd nezaobilazne etape na putu ka evropskoj integraciji, rekao je predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović. "Moramo jednom za svagda za završimo sa tim pitanjem oko Mladića", rekao je Marović agenciji Frans pres. Marović će kako je najavljeno 16. juna otputovati u radnu posetu Francuskoj gde će razgovarati sa francuskim šefom države Žakom Širakom za kojeg je predsednik SCG izrazio uverenje da će "ubrzati proces priključivanja zemlje Evropskoj Uniji".

"Istina je da nismo ispunili sve obaveze prema Međunarodnom tribunalu za ratne zločine, ali je situacija danas drugačija", rekao je Marović dodajući da je vojska sada pod kontrolom civilne vlasti. "Moramo shvatiti da sve dok pitanje Mladića ne bude rešeno, postojaće kriza poverenja između Evrope i naše težnje ka integraciji" u Evropu, dodao je on.

Predsednik SCG je naglasio da je neophodno pronaći hitno rešenje za problem Kosova, jer "tamo se i dalje ubija". Ako se ne dođe do rešenja ta zemlja će postati mesto nesreće, bede, kojim će preovladavati nacionalizam i međuetnički sukobi". "Nadam se da će sve opcije biti razmotrene na predstojećem samitu u Solunu na kome će se okupiti lideri EU i balkanskih zemlja. Debata o Kosovu mora biti bez predrasuda i mi moramo da usvojimo nov način gledanja na taj problem, odnosno da nastojimo sa izbegnemo zamke krvavih prizora iz prošlosti. da se postavimo u jednu evropsku perspektivu", rekao je on. Prema rečima predsednika SCG, put ka integraciji vodi preko dijaloga, bez obzira da li je krajnji cilj nezavisnost, autonomija ili podela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: