Svetska banka odobrila SCG kredit od 80 miliona dolara

Izvor: B92

Sreda, 11.06.2003.

09:03

Default images

Odbor direktora Svetske banke odobrio je Srbiji i Crnoj Gori zajam od 80 miliona dolara koji Vladi Srbije treba da olakša regulatorne, institucionalne i strukturne reforme u privatnom i finansijskom sektoru. Kredit Vladi treba da pomogne da "unapredi poslovni ambijent u zemlji, ojača finansijski sistem, privatizuje ili likvidira banke u većinskom državnom vlasništvu i privatizuje i restrukturira društvena preduzeća", navodi se u saopštenju Svetske banke. Reforma poslovnog ambijenta, kako se navodi u saopštenju, treba da unapredi preduzetništvo tako što će biti olakšana administrativna procedura, reformisano poslovno zakonodavstvo i pravila, olakšan pristup preduzetnika finansijskim sredstvima i uklonjene prepreke za efikasno korišćenje neprofitabilnih kapaciteta. Istovremeno, boljim nadzorom i regulacijom bankarskog sistema i sistema osiguranja, koji će stvoriti osnov za budući sistem osiguranja depozita i mehanizme za sprečavanje “pranja novca”, treba da bude ojačan finansijski sistem, dodaje se u saopštenju. U saopštenju se ocenjuje da će Srbija reformom bankarskog sistema na svoje tržiste privući ugledne strane ulagače, dok će reforme u preduzetničkom sektoru omogućiti efikasnije upošljavanje neproizvodnih državnih preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: