Rugova: Susrešćemo se sa raznim delegacijama u Solunu

Izvor: B92

Utorak, 10.06.2003.

21:06

Default images

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova u utorak je u Evropskom parlamentu u Briselu izrazio spremnost da se albanski predstavnici u delegaciji UNMIK-a na predstojećem samitu EU u Solunu sastanu sa "raznim delegacijama" i time odgovorio na pitanje novinara da li će razgovarati sa zvaničnicima Srbije i Crne Gore. Šef UNMIK-a Mihael Štajner je evropskim poslanicima preneo ubeđenje da će u Solunu doći do prvih razgovora Beograda i Prištine oko praktičnih pitanja i naglasio da zasad ne može biti pregovora o konačnom položaju Kosova.

"To ostaje otvoreno pitanje", rekao je Štajner dodavši da i američka administracija smatra da za razmatranje konačnog statusa Kosova još nisu sazreli uslovi i da se najpre moraju ispuniti standardi UNMIK-a. Štajner je naglasio da će zločin nad Srbima u Obiliću samo ojačati rešenost UNMIK-a za uspostavljanje demokratije i multietničnosti Kosova. Šef UNMIK-a je agenciji Beta rekao da su taj zločini počinile one "ekstremističke snage koje žele da podriju naše napore i koje su, takodje i protiv Rugove".

Štajner je izrazio velika očekivanja od solunskog samita Evropske unije i posebno upozorio da će bez pomoći EU teško moći da se popravi teška ekonomska situacija i velika nezaposlenost na Kosovu, koje predstavljaju "izvor kriminala i pomanjkanja bezbednosti". On je precizirao da je Evropska unija od 1999. godine uložila 816 miliona evra u obnovu Kosova.

Na pitanje novinara, kako gleda na ozbiljne zamerke i optužbe vlasti u Beogradu da je načinom privatizacije preduzeća i zemljišta na Kosovu direktno oštetio banke i preduzeća iz Srbije koja su u njih uložila sredstva, Štajner je odgovorio da će "pitanje utvrđivanja konačnih vlasnika biti rešeno u budućnosti" i da se može ispostaviti da ta imovina pripada i Srbiji.

Prema njegovim rečima, fond za garantovanje ulaganja u takve firme na Kosovu, i to jedino one "društvene", samo je jemac njihovog kapitala, koji ostaje "zamrznut" sve dok se pitanje vlasništva do kraja ne raspravi.

Ibrahim Rugova je, međutim, izjavio da sva ta preduzeća i zemljište "pripadaju Kosovu i kosovskom narodu i ljudima".

Rugova se založio za nezavisnost Kosova i rekao da bi to trebalo da pokrenu SAD i Evropska unija, a da se nezavisnost pokrajine ozvaniči na jednoj međunarodnoj konferenciji. Nezavisnost Kosova bi, kako je rekao, doprinela stabilnosti Makedonije, Albanije, Crne Gore, "pa čak i Srbije". Koordinator za povratak izbeglica u vladi prelazne samouprave Kosova Milorad Todorović, takođe član delegacije UNMIK-a, ukazao je na teške posledice najnovijeg zločina nad Srbima na Kosovu i primetio da je u pokrajini "bilo određenog poboljšanja, ali da to nije osetila srpska zajednica". "Dve trećine Srba su i dalje u izbeglištvu u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji i sa očajanjem očekuju da se vrate u svoje domove na Kosovu", rekao je Todorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: