Vlast i mediji

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.06.2003.

10:03

Default images

Od završetka vanrednog stanja u Srbiji traje sukob na relaciji vlast-mediji. Policija je od Skupštine Srbije tražila zaštitu od medija, česte su tužbe protiv novinara ili urednika, a Savet Agencije za radiodifuziju od svog osnivanja ima poljuljan kredibilitet. Medijski analitičar Snježana Milivojević, koja je podnela ostavku na funkciju člana Radiodifuznog saveta, ocenila je da Savet neće biti nepresitrasan. “Meni se čini da način na koji je taj savet izabran, odugovlačenje s njegovim izborom i donošenjem zakona, ne obećava dobar start”, rekla je ona u “Utisku nedelje” na TV B92. “Mislim da je vlast pokazala sve namere da utiče na taj savet, zbog nekakve dobiti je odlučila da propusti istorijsku priliku da uradi nešto odgovorno i dobro i olakša rad medijima. Mislim da je stanje na relaciji vlast-mediji dramatično, da vlast očiglenije nego ikada histerično reaguje na medije. To ne može da se razume, da to radi demokratska vlast koja je nasledila autokratski režim”, kaže ona.

U istoj emisiji, bivši glavni i odgovorni urednik nedeljnika “Blic News” Željko Cvijanović rekao je da neke televizije koje žele da konkurišu za nacionalne frekvencije imaju pod kontrolom trećinu Radiodifuznog saveta. On je ocenio i da sporan izbor tri člana Saveta govori da to telo neće biti nepristrasno. “Mislim da postoji neka vrsta pozadine kod sva ta tri člana Saveta, a koje nam ne govore da se oni ponašaju baš nepristrasno. Bili su u raznim interesnim varijantama, suprotstavljeni ili bliski nekom od kandidata za frekvencije, a meni to ne uliva poverenje”, kaže Cvijanović.  

Doskorašnji savetnik bivšeg jugoslovenskog predsednika za medije, novinar Aleksandar Tijanić, smatra da će Savet biti poluga za kontrolu vlasti nad medijima. On procenjuje da se “neko priprema za sledeće izbore jer je najavljeno da će frekvencije biti deljene tek sledeće godine, to jest pred redovne izbore, i da će prednosti imati onaj ko bude dobar”. Tijanić takođe smatra da nisu u sukobu mediji i vlast, već da je država krenula na svoje građane. “Mediji su samo kolateralna šteta. Cela profesija oseća užasan pritisak iz jednog primitivnog centra čija je jedina profesija vladanje, od ljudi koji se nisu dokazali ni u jednoj profesiji. Kako se dogodilo da je ogroman broj novinara koji su bili saveznik DOS u vreme Miloševićevog režima, danas, posle vanrednog stanja, s one strane DOS, sudeći prema pisanju”, rekao je Tijanić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: