Simatović u ponedeljak prvi put pred Haškim sudom

Izvor: B92

Nedelja, 01.06.2003.

20:32

Default images
Bivši komandant jedinice za specijalne operacije MUP Srbije Franko Simatović izjasniće se u ponedeljak pred Haškim tribunalom o krivici po navodima optužnice koja ga tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. O tom i ostalim dešavanjima iz Haga izveštava naš specijalni dopisnik Miodrag Vidić. Na zajedničkoj optužnici sa bivšim šefom Državne bezbednosti Srbije Jovicom Stanišićem, Simatović je optužen za zločin protiv čovečnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u periodu od 1991. do 1995. godine, kada su na tim područjima delovale, kako je u optužnici navedeno, nelegalne formacije poput "Crvenih beretki", Arkanovih "Tigrova" i Martićeve policije u čijem je formiranju, obuci i finansiranju Simatović učestvovao zajedno sa Stanišićem. Portparol Karle Del Ponte Florens Artman, izjavila je za B92 da se Stanišićevi zdravstveni problemi ovde smatraju samo privremenom preprekom za njegovo skoro izručenje u Hag. Slobodan Milošević će u ponedeljak u sudnici nastaviti unakrsno da ispituje zaštićenog svedoka Tužilaštva B-1455, jedinog preživelog ubistva 91 Muslimana u istočnobosanskom mestu Drinjača 1992. godine. Potom bi se, nakon još jednog zaštićenog svedoka koji će govoriti o ratu u Bosni, posle nekoliko sedmica u sudnici pojaviti i svedok koji će govoriti o ratu u Hrvatskoj. Za utorak je na suđenju Slobodanu Miloševiću zakazana i rasprava o podnesku Tužilaštva koji se odnosi na pristup državnim arhivama Srbije i Crne Gore. U sudnici bi trebalo da se pojave i predstavnici vlade iz Beograda, koji će obrazložiti stav naših vlasti o tom pitanju. Tužilaštvo, koje traži uvid u više od 150 dokumenata iz vojne arhive, trebalo bi da saopšti koje konkretne dokumente zahteva. Takođe je naredne nedelje zakazana i statusna konferencija na suđenju bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću, na kojoj bi  moglo da bude reči i o njegovom zahtevu da bude pušten iz pritvora do početka suđenja. Taj zahtev je ove nedelje po drugi put odbijen Nikoli Šainoviću i Dragoljubu Ojdaniću, koji se nalaze na istoj, kosovskoj optužnici sa MIlanom Milutinovićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: