Simatović doputovao u Hag

Izvor: B92

Petak, 30.05.2003.

10:30

Default images

Bivši komandant Jedinice za specijalne operacije Državne bezbednosti Srbije Franko Simatović Frenki, optužen za ratne zločine pred Haškim tribunalom, stigao je u petak prepodne u ševeningenski zatvor, potvrđeno je novinarima u Haškom sudu, prenosi izveštač B92 Miodrag Vidić. Portparol glavnog tužioca Karle del Ponte Florans Artman izjavila je za B92 da će se Franko Simatović prvi put pojaviti u sudnici i izjasniti o krivici u ponedeljak u 15:00. Ona je pozdravila dolazak Simatovića u Hag, rekavši da je Tužilaštvo zadovoljno brzim postupkom koji je doveo do njegovog transfera i dobrom komunikacijom s vlastima u Beogradu u tom slučaju. Ona je izrazila očekivanje da će ta saradnja biti nastavljena i kada je reč o hapšenju i izručivanju preostalih 18 haških begunaca.

Na zajedničkoj optužnici s bivšim šefom DB Jovicom Stanišićem, objavljenoj 1. maja ove godine, Simatović se tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u periodu od 1991. do 1995. Prema optužnici, DB Srbije je počev od 1991. osnivao ili pomagao osnivanje nelegalnih, tajnih formacija, koje su preduzimale "specijalne vojne operacije" u Hrvatskoj, a zatim i u Bosni i Hercegovini. Simatović je sa Stanišićem od aprila 1991. učestvovao u organizovanju, obuci, opremanju i finansiranju "Martićeve policije" u RSK, a od marta 1992. jedinice DB Srbije su učestvovale u operacijama u Bosni. DB je imao, prema navodima optužnice, kontrolu nad "crvenim beretkama", "Tigrovima" Željka Ražnatovića i policijom krajiških Srba. Stanišić i Simatović terete se za više od 700 ubistava, za koja se veruje da su ih počinile te formacije u Hrvatskoj i Bosni. Haška optužnica navodi da su Simatović i Stanišić u periodu od 1991. do 1995. bili učesnici u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, u koji su se udružili srpski političari i pripadnici policije i jugoslovenske vojske kako bi proširili granice srpske države i sa tih prostora proterali nesrpsko stanovništvo. Kao članovi "zajedničkog zločinačkog poduhvata", osim već optuženih Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Biljane Plavšić, Milana Martića i Vojislava Šešelja, pominju se i Mihalj Kertes, Blagoje Adžić, Veljko Kadijević i Radmilo Bogdanović.

Obraćajući se novinarima na Beogradskom aerodromu pre polaska u Hag, advokat Franka Simatovića Neda Gajović je kratko rekla da "je u Okružnom sudu saznala da Simatović putuje u Hag". "Dobili smo zaključak Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom da će mu biti date garancije za odbranu sa slobode i druga prva koja se odnose na materijalnu pomoć porodici", rekla je ona.

Florans Artman je rekla da zdravstveno stanje bivšeg šefa DB
Srbije Jovice Stanišića, koji se nalazi na zajedničkoj optužnici sa
Simatovićem, može biti samo privremena prepreka za njegovo izručenje u Hag. U Sekretarijat suda do sada nije stiglo nikakvo zvanično obaveštenje da bi taj proces mogao da bude blokiran, dodala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: