Vinča pronašla sredstvo za uklanjanje SARS-a sa kože

Izvor: B92

Četvrtak, 22.05.2003.

15:36

Default images

Laboratorija za multidisciplinarna istraživanja Instituta Vinča pronašla je sredstvo za uklanjanje virusa SARS sa kože i kontaminiranih površina. U saopštenju laboratorije se navodi da je iz virusa izdvojen materijal koji može efikasno da veže virus na svojoj površini. U Institutu ističu da je na taj način otkriveno efikasno i potpuno neškodljivo sredstvo koje u znatnoj meri može pomoći u suzbijanju širenja infekcije virusom SARS. Kako stoji na internet sajtu Instituta Vinča, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, virus je stabilan u fekalijama i urinu na sobnoj temperaturi do dva dana, na koži, papiru i plastičnoj površini jedan dan, 36 sati na metalnoj površini i 76 sati na staklu. Na osnovu tih reultata ovih rezultata zaključeno je da do infekcije može doći i preko kontakta sa predmetima opšte upotrebe.

Na osnovu rezultata izučavanja površinskog proteina virusa izdvojen je material koji može efikasno vezati virus na svojoj površini. Suspenzija koja sadrži čestice ovog materijala u kontaktu sa kožom kontaminiranom SARS-om “preuzima” virus sa kože pošto ima znatno veći afinitet za njegovo vezivanje. Na ovaj način došlo se do efikasnog i potpuno neškodljivog sredstva koje u znatnoj meri može pomoći u suzbijanju širenja infekcije SARS virusom. Govoreći o tome kako se došlo do ovog rezultata Krunoslav Subotić, direktor Vinče u izjavi za B92 kaže: "Rezultate baziram na materijalu koji mi ovde proizvodimo i koristimo u svrhe istraživanja i za neke primene po pitanju tekućih istraživanja. Mi smo preduzeli istraživačke korake u laboratoriji za bioiformatiku i laboratoriji za zaštitu okoline i konstatovali da bi taj materijal koji je biološki kopatibilan i koji je i do sada pokazivao određene rezultate u primenama, mogao biti koristan za preventivu i za smanjenje opasnosti od širenja zaraze, i u svakom slučaju kao jedno mnogo moćnije sredstvo od onoga što se rutinski upotrebljava u procedurama dezinfekcije konatminiranih površina ili ljudi", rekao je Subotić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: