Čović i Isakov za lustraciju

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.05.2003.

17:22

Default images

Potpredsednici Vlade Srbije Miodrag Isakov i Nebojša Čović održali su u ponedeljak zajedničku konferenciju za novinare na kojoj su kritikovali nespremnost vlasti da u borbi protiv organizovanog i finansijskog kriminala ide do kraja i odlučno sprovede reforme. Obojica su rekli da su spremni za lustraciju u vladi i ponudili se da taj proces počne od njih, ali su naglasili da na lustraciju moraju biti spremni i drugi.

Ocenili su i da napadi na njih dvojicu u poslednje vreme dolaze iz istih centara moći. Na insistiranje novinara da kažu koji su to centri, Nebojša Čović je kratko odgovorio: "Videće se čiji je metak Željko Mitrović", a Miodrag Isakov je rekao da pouzdano zna da iza svega stoji prljav kapital stečen na nezakonit način. "On (kapital) se mora razbiti, jer ako se on ne razbije, on će stvoriti nove Legije, nove ubice, nove dilere, nove korumpirane policajce, tužioce i političare. Taj centar koristi ponekad ovoga, ponekad onoga, ja ne znam koga sve, tu i tamo neke prepoznajem. Otpori koji se pružaju daljoj borbi protiv kriminala i, naročito naglašavam, korupciji, su do sada dosta prikriveni. Ne mogu da kažem sigurno ko je to, ali pokazaće se to jednom, isteraćemo sve na čistinu", rekao je Isakov.

Miodrag Isakov postavio je pitanja - ko je namestio priču oko duvana i male fabrike iz Sente, ko je instruisao svedoka C-48 da pred Haškim tribunalom kaže da je Isakov bio saradnik DB-a, zašto dve domaće banke ne plate preko 100 miliona evra ekstraprofita, zašto Vladina komisija o šećernoj aferi nije ništa otkrila, da li je MK Komerc u toj aferi čist ili ne, zašto napadi i hajke na razne ljude uvek kreću preko televizije Pink i zašto sekretar Biroa za komunikacije Vlade Srbije Vladimir Beba Popović nije podneo ostavku, iako je to usmeno najavio.

Nebojša Čović ocenio je da se sve te afere stvaraju kako bi se skrenula pažnja s reformi u zemlji i važnih privrednih pitanja. Na pitanje da li su spremni da obore vladu ako ne dobiju odgovore na svoja pitanja i ako se političke borbe nastave, Isakov i Čović su odgovorili: Isakov: "Spreman sam ja da izađem iz te vlade i spremna je moja partija da izađe iz te vlasti, a da li će to oboriti tu vladu, to nam nije ni krajnji cilj. Drugo, ne znam ni da li mi to možemo. Ja se duboko nadam da će pobediti ova ideja i obaveza koju imamo pred građanima". Čović: "DOS treba da postoji ukoliko može da postoji, ali ne po svaku cenu. Mi smo kolege i možemo da radimo zajedno, ja još uvek verujem da takvo raspoloženje postoji. Ovde ima pojedinaca koji bi da sve druge disciplinuju, a da oni rade kako su oni zamislili. To, ipak, ne može jer je DOS jedna široka koalicija i oko toga se moramo dogovarati".Nebojša Čović je rekao i da je jedna od najvećih primedbi na rad DOS-a očuvanje i zaštita televizije Pink posle 5. oktobra 2000. godine jer je, kako se izrazio, ta televizija uvek bila politički sluga. On je rekao da treba otkriti i tokove novca od krupnih marketinških agencija do Pinka i natrag. Povodom napada direktora ove televizije Željka Mitrovića na njega, Čović je rekao da nje može na TV duel s nekim ko nema mišljenje. Na tom duelu treba da budu oni koji stoje iza Mitrovića i koji treba da skinu maske. "Jako je važno da u tom tv duelu budu prisutni oni koji stoje iza njega, i da skinu svoje maske, više ne treba da se plaše da li imaju cucle, nemaju cucle i da otvoreno sednemo jedni preko puta drugih, jer dok se neko borio i radio za ovaj grad, dotle su drugi švercovali naftu i na taj način se bogatili. Mi smo građani 24. septembra 2000. godine, i pre toga, jasno obećali da ćemo sprovesti kompletnu istragu onih koji su se obogatili u vremenu u kojem su zabeležena najveća stradanja i Srbije i svih građana. Da li smo to uradili, evo, zaključite sami", rekao je Čović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: