Zrenjaninsku šećeranu ispraznio MK Komerc

Izvor: B92

Četvrtak, 15.05.2003.

13:21

Default images

Generalni direktor Fabrike šećera Zrenjanin Dušan Milošević izjavio je da je po nalogu Republičke direkcije za robne rezerve od 25. marta 2003. godine, novosadsko preduzeće MK komerc iz šećerane iznelo preko dve hiljade tona šećera i prenelo ga u skladište u Novom Sadu ili luku u Beogradu. Milošević je reagovao na izjavu predsednika Zadružnog saveza Vojvodine Đorđa Bugarina da je zrenjaninska šećerana "zrela" za policijsku akciju "sablja", pošto je "neko za vreme vanrednog stanja ispraznio magacine te fabrike". Bugarin je pozvao državu da odgovori da li je sav šećer iz magacina ove šećerane izvezen na tržište Evropske unije u vreme vanrednog stanja i da li je tačno da je sav šećer tada prebačen u magacine novosadske kompanije MK Komerc, čiji je vlasnik Miodrag Kostić. Direktor fabrike šećera Zrenjanin tim povodom kaže: "Jeste MK Komerc, MK Komerc je vršio transport. Potpisnik naredbe je generalni direktor Radovan Ristanović, a za samu dislokaciju imamo naredbu ministarstva trgovine i turizma koju je potpisao Slobodan Milosavljević. Kroz kapiju zrenjaninske šećerane izašao je samo šećer zrenjaninske šećerane, a gram jedan šećera nije ušao", kazao je Milošević.

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević, potvrdio je za Radio B92 da je potpisao nalog o dislociranju šećera u skladište MK Komerca i ponovio da je taj šećer vlasništvo direkcije za robne rezerve: "Nema nikakvog osnova da individualni proizvođači šećerne repe, kojima šećerana u Zrenjaninu duguje za isporučenu repu prošle godine, da imaju bilo kakavih razloga za nezadovoljstvo onim što radi Vlada Republike Srbije, budući da je u tom trenutku kada je ta dislokacija urađena, postojala opasnost da taj šećer bude zaplenjen i kao što se pre jedno dve ili tri godine desilo, nezadovoljni proizvođači uzmu šećer umesto para. Praktično, mi smo samo ono što je naše vlasništvo sklonili na sigurno mesto. Dobili smo maksimalnu bankarsku garanciju prvoklasne banke da je taj šećer siguran i uradili smo ono što bi svako uradio sa svojim vlasništvom, a to je sačuvali smo ga da ne bi došlo do nekih problema", rekao je Milosavljević.

Prema rečima Vukova, članovi Nezavisnog sindikata nisu želeli da stopiraju iznošenje šećera, zbog vanrednog stanja u Srbiji.  "To bismo sigurno uradili da nije bilo vanrednog stanja, jer ne bismo dozvolili da ode nešto što je u suštini i naše", rekao je Vukov. Podsetimo, zrenjaninska šećerana duguje poljoprivrednicima oko 64 miliona dinara za prošlogodišnji rod šećerne repe. Zbog toga su  članovi nezavisnog sindikata pre nekoliko dana blokirali četiri putna pravca u Vojvodini, najavljući nove proteste ukoliko im se zahtevi ne ispune.

Ministar Milosavljević kaže da će fabrici u Zrenjaninu verovatno biti pozajmljena jedna količina šećera na pozajmicu odlukom Vlade.

Portparol Nezavisnog sindikata zemljoradnika Vojvodine Slavko Vukov rekao je da je pre tri nedelje, uoči sastanka kod ministra poljoprivrede Dragana Veselinova, video nalog Ministarstva trgovine kojim se šećer u vlasništvu Republičke direkcije za robne rezerve, bez navednog obrazloženja, ustupa MK Komercu, koji je kasnije taj šećer preuzeo. Vukov je kaže da ostaje dilema gde je taj šećer zaista završio: "To bismo sigurno uradili da nije bilo vanrednog stanja, jer ne bismo dozvolili da ode nešto što je u suštini i naše", rekao je Vukov.

Prema rečima Vukova, članovi Nezavisnog sindikata nisu želeli da stopiraju iznošenje šećera, zbog vanrednog stanja u Srbiji.  "To bismo sigurno uradili da nije bilo vanrednog stanja, jer ne bismo dozvolili da ode nešto što je u suštini i naše", rekao je Vukov. Podsetimo, zrenjaninska šećerana duguje poljoprivrednicima oko 64 miliona dinara za prošlogodišnji rod šećerne repe.

Ministar Milosavljević odgovara: "To je šećer domaćeg porekla, proizveden u fabrici u Zrenjaninu. Znači, to nije mogao da bude predmet malverzacije, prepakivanja, jer je to bio šećer domaćeg porekla, a i gospodin Vukov treba pre svega da vodi računa zašto nejgova šećerana nije ispunila obaveze prema svojim kooperantima, a ne šta je neko uradio sa svojom robom. Znači, ta roba nije njegova, to je vlasništvo Republičke direkcije za robne rezerve i ja sam siguran da smo uradili dobar posao, jer smo sačuvali našu robu", kazao je Milosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: