Begović: Bilo je prepakivanja šećera

Izvor: B92

Sreda, 14.05.2003.

14:35

Default images

Direktor Uprave carina Srbije Vladan Begović potvrdio je u sredu da je lično imao uvid u dokumente koji pokazuju da je bilo mahinacija prilikom izvoza šećera iz Srbije na tržište Evropske unije.

Begović na konferenciji za novinare nije želeo da imenuje ni jednog izvoznika iz Srbije koji se bavio prepakivanjem uvoznog šećera, zbog čega su privremeno ukinuti preferencijali na izvoz te robe u EU, ali je najavio da bi ti podaci uskoro trebalo da budu saopšteni: "Videćemo da li će se na kraju predočiti ti dokazi. Ja kažem da sam svojim očima video dvojnu fakturu za jedan šleper, a jedan šleper je 20-25 tona. Ne mogu da kažem da je postojao neki sistem, a s obzirom na to da je ovo Balkan, nije to rađeno na naučnoj bazi. Ja čak verujem da je to rađeno sa šećerom koji je bio bliži ruti, tu nije bilo neke organizacije. Mora i to da se kaže – ako se otvori takav neki posao, da kupujete za 300, a prodajete za 600, to će morati da se kad-tad desi, ili nećete imati domaći šećer", rekao je Begović.

Vladan Begović je izrazio spremnost da lično odgovara i za uvoz i za izvoz šećera i naglasio da se ne boji lične odgovornosti, jer su ljudi u Carini uradili sve što su mogli, s obzirom na ograničene finansijsko-tehničke mogućnosti. Begović je rekao da ne vidi razlog zašto je neka posebna tajna spisak kupaca MK Komerca čiji vlasnik Miodrag Kostić nije dozvolio predstavnicma OLAF-a uvid u taj spisak.

Direktor uprave carina takođe je rekao da je očekivao da će istraga koju vrši komisija u vezi sa šećernom aferom, već dati neke rezultate, kako bi se prestalo sa nagađanjima u javnosti: "Ja sam lično očekivao da će se naći bar 10-15 vozača da kažu gde su istovarili šećer, jer smo imali izjave vozača. Ovo su sve spekulacije, mi nikakve odgovore nismo dobili, a mene je praktično najveći strah da izađem posle svih kontrola i da kažem da je bilo sve u redu. Ja ne želim i nemam nameru da nekoga štitim. To sve zavisi i od njihove veštine, možda se uništavaju neki tragovi".

Vladan Begović je dodao da je Carina u najnovijem izveštaju, koji će u četvrtak biti dostavljen Vladi, predočila neke od alternativnih pravaca kojima se vrši šverc šećera, kao što su - u pravcu Crne Gore, preko Drine, prema Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: