Čović: Beograd više neće sarađivati sa UNMIK-om

Izvor: B92

Utorak, 13.05.2003.

09:49

Default images

Šef Koordinacionog centra za Kosovo Nebojša Čović najavio je prekid saradnje Beograda sa UNMIK-om do izručenja bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe Šefćeta Muslijua pravosudnim organima Srbije. Posle tročasovnog sastanka sa Čovićem u Prištini u utorak, šef UNMIK-a Mihael Štajner rekao je da civilna policija UN "nije u mogućnosti" da izruči Muslijua, jer se on nalazi "u nadležnosti kosovskog pravosuđa".

Po povratku iz Prištine, Čović je odbacio Štajnerove tvrdnje: "Najzad su konstatovali da je Šefćet Musliu činio niz krivičnih dela. E, sad bi oni da mu sude na Kosovu i Metohiji. Mi ne možemo dalje da radimo i razgovaramo ukoliko se našim pravosudnim organima ne isporuči Šefćet Musliu. Ni po jednom zakonu na zemaljskoj kugli on ne može da ostane kod UNMIK-a. Može po sili, ali ja ne verujem da će i međunarodna zajednica i svet i UN tolerisati jedna takav pristup".

Zbog negativnog odgovora UNMIK-a povodom zahteva za izručivanjem Musliuja, Čović je odustao od sastanka Visoke radne grupe, koja je na njegov zahtev u utorak trebalo da bude održan u Prištini. "Sada smo u situaciji da čekamo da UNMIK isporuči Musliuja", rekao je Čović: "Njegovo neisporučivanje znači ugrožavanje mira i sprovođenja programa za rešavanje krize na jugu centralne Srbije, tačnije na području opština Bujanovac, Preševo i Medveđa. Taj čovek je tukao gradonačelnike, pretio im, tukao je multietničke policajce. Prema tome, njegovo neisporučivanje našim pravosudnim organima znači stimulisanje takvog ponašanja".

Nebojša Čović je dodao i da je Štajneru preneo stav da je Uredba o privatizaciji na Kosovu "prepakovana pljačka", jer radnici, i Srbi i Albanci, nemaju nikakvih garancija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: