Čović: Istražiti ko je zaradio na prodaji šećera u EU

Izvor: B92

Petak, 02.05.2003.

15:16

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Čović najavio je u petak da će na prvoj narednoj sednici Odbora Skupštine Srbije za privredu i finansiranje biti razmatrano pitanje "ko je izvozio prepakovani šećer iz Srbije u zemlje Evropske unije i time ostvario veliku novčanu dobit". "Rešeni smo da isteramo do kraja pitanje ko je izvozio šećer iz Srbije i time ostvario veliku dobit, da ne kažem ekstraprofit, jer je Evropskoj uniji prodato 180.000 tona prepakovanog šećera", rekao je Čović jagodinskoj televiziji "Palma plus". Upitan da li je "180.000 tona prodatog prepakovanog šećera" zvaničan podatak dobijen od EU, Čović je agenciji Beta rekao da su ga za taj broj novinari pitali, a da je on odgovorio: "To je otprilike toliko, valjda". Čović je pozvao Ministarstvo poljoprivrede da objavi sve relevantne činjenice vezano za ovaj problem, uz pomoć republičkog Ministarstva trgovine.

Premijer Srbije Zoran Živković u petak uveče je Radiju B92 izjavio da nema nikakvih podataka o prepakivanju šećera i da sve nejasnoće treba da budu istražene. "Apsolutno nema nikakve dileme da u Srbiji sve nejasnoće moraju da budu istražene, da to rade nadležni organi. Ja takođe mislim da je nadležni odbor Skupštine Srbije vlastan da o tome raspravlja, ali moja primedba se odnosi na to kako je definisana ta tema. Ni u jednom dokumentu, niti komisije koja je radila istragu u ime srpske vlade, niti u dokumentu Evropske komisije i organizacije 'Olaf' koja se bavi prevarama i korupcijom u EU, nigde niko nije naveo da je bilo prepakivanja šećera, odnosno uvoza pre pakovanja a onda izvoza. Nije utvrđeno nijedno ime, nijedno preduzeće, nijedno mesto, nijedna količina koja bi mogla da se definiše kao vrsta zloupotrebe. Nismo uspeli da ubedimo Evropsku komisiju zbog, pre svega, nedostatka jedinstvenog informacionog sistema, što dovodi do toga da ne možemo sa stopostotnom sigurnošću da tvrdimo da to nije moguće. Imamo tri meseca da ubedimo Evropsku komisiju da se to neće dešavati, ali niko nije utvrdio da se to dešavalo", rekao je Živković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: