Štajner isključio "brzu" nezavisnost Kosova

Izvor: Beta

Petak, 02.05.2003.

12:55

Default images

Šef UNMIK-a Mihael Štajner isključio je u petak mogućnost da Kosovo "brzo" postane nezavisno. On je u intervjuu austrijskoj novinskoj agenciji APA rekao da albanski političari na Kosovu do danas nisu uspeli da omoguće bezbednost manjinama. Kako iz Beča izveštava dopisnik Bete Zoran Mirković, šef administracije UN na Kosovu pozvao je međunarodnu zajednicu na bržu primenu demokratskih standarda u pokrajini. "Ja moram delovati na osnovu Rezolucije 1244 i, što se tiče pitanja statusa, na vreme početi proces koji bi ovo pitanje rešio do dobijanja sveobuhvatne autonomije. Moj mandat ne predviža preuzimanje jednostranih koraka", rekao je Štajner. "Za razliku od 1999. i 2000, sada postoji konsenzus u zapadnim metropolama da je naše vreme na Kosovu ograničeno", kazao je on.On je optužio Skupštinu Kosova da je prošle godine usvojila mnoštvo zakona koji su u suprotnosti sa Ustavnim okvirom. "Mi, na primer, ne možemo da na Kosovu formiramo ministarstvo odbrane, kao što mnogi traže. To bi predstavljalo jasno kršenje Rezolucije 1244 i to ne dolazi u obzir. Takođe, ne možemo uspostaviti ni ministarstvo inostranih poslova, jer spoljna politika iz opravdanih razloga spada u kompetencije UNMIK-a", rekao je on, naglašavajući da tako mora biti, jer albanski političari do danas nisu uspeli da osiguraju bezbednost manjinama. Kada je u pitanju takozvana Albanska nacionalna armija, Štajner je rekao da ove snage dovode u pitanje budućnost albanskog stanovništva na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: