EU na tri meseca suspendovala izvoz šećera

Izvor: B92

Petak, 02.05.2003.

09:30

Default images

Posle odluke Evropske unije da na tri meseca suspenduje povlašćen izvoz šećera iz Srbije i Crne Gore, domaći zvaničnici tvrde da nije bilo malverzacija u izvozu šećera. Ministar za trgovinu u Vladi Srbije Slobodan Milosavljević rekao je za B92 da su jaki trgovački i proizvođački lobisti šećera u EU shvatili da proizvođači šećera u SCG uzimaju značajniji deo tržišta. Direktor poslovne zajednice “Jugošećer” Ratomir Vasiljević kaže za B92 da odluka EU nije dobra za državu, jer je bilo dovoljno vremena i postojalo je kvalitetno tržište za ponovno uspostavljanje proizvodnje, što se i pokazalo u ovoj godini. "Moje informacije govore da evropska komisija za utvrđivanje prevara, OLAF, znala da je neko iz naše zemlje vršio prevaru u prodaji šećera i očekivali su da će naše vlasti to otkriti, obelodaniti i doneti odgovarajuće mere. Pošto se to desilo, a oni nisu želeli da to detaljnije istražuju po našoj zemlji, doneta mera je zabrana izvoza", kaže on.

Vasiljević kaže da je nadležnima poslao pismo u kom upozorava da će EU suspendovati slobodan izvoz šećera i naveo neke od mogućih prevara prilikom slobodnog izvoza šećera. "Evropa je svoje tržište otvorila za šećer od šećerne repe, a nikako ne žele da stimulišu proizvodnju od šećerne trske. Nadležni organi bi trebalo to da ispitaju i kažu koji šećer je izvožen, da li je prepakivan i slat u EU. Ako jeste, to je veoma velika prevara. Druga prevara je uvoz C-šećera, njegovo prepakivanje u našu ambalažu i plasiranje dalje", kaže on.

Ministar za poljoprivredu u Vladi Srbije Dragan Veselinov smatra da EU nije očekivala da će Srbija izvoziti tu količinu šećera. On je za Studio B naveo da je Srbija izvozila 180.000 tona šećera u zemlje EU, a da su unutrašnje potrebe oko 220.000 tona. Veselinov je izrazio očekivanje da će zabrana slobodnog izvoza u zemlje EU biti ukinuta posle tri meseca. "Moramo pojačati svoju tržišnu kontrolu i inspekciju, naročito carinski postupak, tako da uvek bude jasno odakle izlazi šećer iz naše zemlje, da poreklo tog šećera bude dokazano, a ono što biva uvoženo da bude praćeno do krajnjeg korisnika, tako da može da se vidi da li ima prepakivanja. Mislim da je to ono što se od nas traži, a mislim da neće imati ništa protiv da sami ograničimo količinu šećera koju ćemo izvoziti. Doduše, mi za 2003. i nemamo više neke količine", kaže Veselinov.

Novinar magazina "Ekonomist" Milan Ćulibrk je za B92 ocenio da je problem kulminirao u momentu kad je privatizovana većina šećerana u Srbiji. “Neke su otišle u ruke privatnika, a neke su kupili kupci iz EU, jedna velika italijanska industrija šećera i 'Helenik šugar' iz Grčke. Ne verujem da bi Italijani i Grci smeli da se bave takvim stvarima. Sumnja pada na vlasnike šećerana koje su privatizovane i koje su pripale domaćim kupcima", rekao je Ćulibrk.

Ministar za trgovinu Slobodan Milosavljević tvrdi da ne postoje dokazi da je problem oko izvoza šećera povezan s procesom privatizacije šećerana u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: