Ukinute preferencije za SCG za izvoz šećera u EU

Izvor: SENSE

Sreda, 30.04.2003.

19:21

Default images

Evropska unija šalje vrlo ozbiljno upozorenje Srbiji i Crnoj Gori u vidu ukidanja povlastica na izvoz šećera u EU na razdoblje od tri meseca. Prema toj povlastici, Srbija i Crna Gora mogle su izvoziti šećer u EU bez ulazne tarife. To je velika, jedinstvena, povlastica, koju imaju samo zemlje Zapadnog Balkana i niko drugi, a EU ju je dodelila u euforiji nakon pada Miloševića. U okviru te povlastice nije samo šećer, nego druga roba koja se po tako povlaštenom režimu može izvoziti u EU, ali pod vrlo strogim uslovom da je poreklom iz Srbije i Crne Gore. U suprotnom slučaju - ako je roba iz neke druge zemlje a predstavlja se kao domaća - to je težak prekršaj ne samo poslovnih običaja, nego i zakona EU. Šećer je, inače, strateški proizvod, i jedan je od najvećih i najvažnijih izvoznih proizvoda Srbije i Crne Gore. Srbija, sa svojih 12 šećerana, veliki je proizvođač. Ali, šećer je strateški, vrlo osetljiv proizvod i za EU.

Sad se ova povlastica ukida na - kako stoji u saopštenju - početni period od tri mjeseca, jer je Agencija za brobu protiv prevare i korupcije (OLAF), ustanovila da u Srbiji i Crnoj Gori ne postoji uverljiv sistem kontrole da je šećer koji se izvozi u EU proizveden u domaćim šećeranama. Ako bude potrebno, navodi se dalje, ta mera potrajaće i duže od tri meseca.

U ova tri meseca Komisija će, zajedno s Srbijom i Crnom Gorom analizirati mogućnosti kako da se prevaziđe ta situacija i kako da se obezbedi da šećer koji se izvozi u Uniju zaista potječe iz državne zajednice SCG, odnosno Srbije, gde se nalaze šećerane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: