Tadić: Ukidanje vanredog stanja početkom iduće nedelje

Izvor: B92

Petak, 18.04.2003.

14:21

Default images

Potpredsednik Demokratske stranke Boris Tadić najavio je u petak da će vanredno stanje u Srbiji biti ukinuto početkom iduće nedelje, ali da u Vladi još postoje različita mišljenja o modalitetima njegovog ukidanja. "Neki od potpredsednika Vlade su predložili postepeno ukidanje vanrednog stanja. Cilj vanrednog stanja je bio ne samo da pohvatamo ubice Zorana Đinđića, već i da se izborimo sa organizovanim kriminalom. Srbija će biti prva zemlja u kojoj će kriminal biti sveden na društveno prihvatljiv nivo", rekao je Tadić. On je istakao da ukidanje vanrednog stanja neće dovesti u pitanje borbu protiv organizovanog kriminala: "Nemamo nameru da snizimo intenzitet te borbe. Mi imamo nameru da pojačamo intenzitet te borbe i svi oni koji misle da će nastupiti bolji dani za kriminalce, vrlo se varaju. Ovog trenutka se vrši pregrupisavanje unutar Vlade Srbije i nameravamo da pojačamo borbu protiv organizovanog kriminala. Ključno pitanje jeste sloboda medija. Sloboda medija je nešto što će biti obezbeđeno, ali to ne znači da mediji nemaju odgovornost za čitavu ovu situaciju. Naravno da je prioritet istraga i rešavanje problema organizovanog kriminala. Ukoliko taj problem ne rešimo, ni mediji neće imati slobodu, makar i ukinuli vanredno stanje i obezbedili slobodu medija".

Boris Tadić, koji je i ministar odbrane Srbije i Crne Gore, naveo je da su građani, u okviru akcije legalizacije oružja, Vojsci predali više od 6.000 pušaka. On je naglasio da je predato i oko 5.000 bombi, više od 500 kilograma raznog eksploziva i 16 minobacača. Govoreći o reformi sistema bezbednosti, Tadić je rekao da će taj proces trajati između šest i osam godina, i da će obuhvatati uspostavljanje apsolutne civilne kontrole nad oružanim snagama: "Ne postoji mogućnost da postanemo deo političkih integracija, ukoliko ne postanemo deo vojnih integracija. Ne postoji nijedna zemlja u Evropi koja se priključila EU, koja prethodno nije prošla put vojnih integracija. Mere koje su preduzete u proteklih mesec dana, deo su ovog reformskog procesa i njima želimo da napravimo okvir tih reformi i želimo da pokažemo kako će izgledati naše društvo u budućnosti. Zbog toga su obaveštajna i bezbednosna služba premeštene iz Generalštaba u Ministarstvo odbrane, i zbog toga će i Generalštab Vojske SCG postati organizaciona jedinica Ministarstva odbrane, neće biti zaseban entitet".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: