Ljajić: Nije bilo primene sile u pritvoru

Izvor: B92

Četvrtak, 17.04.2003.

13:41

Default images

Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić, koji je u sredu obišao Centralni zatvor u Beogradu, izjavio je u emisji "Kažiprst" Radija B92 , da je razgovarao sa tridesetak pritvorenika od kojih je samo jedan rekao da je policija prema njemu primenila silu i to prilikom hapšenja, kojem se opirao.  "Što se tiče samog tretmana u zatvoru, nije bilo nikakve upotrebe sile, i to posebno želim da naglasim zbog različitih spekulacija koje se pojavljuju u javnosti da policija brutalno primenjuje silu u cilju iznuđivanja iskaza", kaže Ljajić i naglašava da je po slobodnoj volji i slučajnom uzorku birao pritvorenike sa kojima je razgovarao. "Jedino sam zbog čaršijskih priča insistirao da se vidim sa Svetlanom Ražnatović", istakao je ministar Ljajić. "Apsolutno nema nikakvih tragova ni mentalnog niti fizičkog nasilja. Potpuno smo normalno razgovarali, ona nema nikakve primedbe na tretman u zatvoru, ni od osoblja, niti na bilo koji drugi način. Mi govorimo o ljudskim pravima a niko ne razmišlja o tome da je i širenje takvih vesti kršenje ljudskih prava. Svako ima porodicu, čak i neko ko je počinio najteža krivična dela, i tim ljudima treba sačuvati nešto što je lični integritet i lično dostojanstvo. Dakle, svako ima rodbinu, prijatelje, i kako se ti ljudi osećaju, ne govorim o konkretnom slučaju već uopšte, kada čuju da su njihovi najbliži tučeni, maltretirani, da im se stavljaju kese na glavu, i ne znam šta se sve pričalo, ne samo o tom već i o nekim drugim slučajevima", rekao je Ljajić. On je naveo da će njegovo ministarstvo zajedno sa nevladinim i međunarodnim organizacijama formirati komisiju, koja će ispitivati sva kršenja ljudskih prava za vreme vanrednog stanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: