Ljajić posetio pritvorene

Izvor: B92

Sreda, 16.04.2003.

14:29

Default images

Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljajic posetio je Centralni zatvor u Beogradu, kako bi se uverio u poštovanje ljudskih prava zatvorenika. Ljajić je Radiju B92 rekao da je razgovarao sa pritvorenicima uhapšenim u akciji borbe protiv organizovanog kriminala tokom vanrednog stanja. "Ja sam razgovarao sa tridesetak uhapšenih i hteo sam da saznam o tretmanu u zatvoru. Uglavnom svi pritvorenici su izrazili korektan odnos zatvorskih službenika prema njima, da nije bilo nikakve primene sile i prinude, da je u jednom slučaju primenjena sila tokom hapšenja jer se jedan od članova "zemunskog klana" opirao hapšenju, što je i sam priznao, a u samom zatvoru nije bilo nikakvih represivnih mera prema pritvorenicima", rekao je Ljajić.

Rasim Ljajić je najavio da će narednih dana razgovarati i sa zatvorenicima u Požarevcu i Sremskoj Mitrovici, kako bi pokazao "transparentan odnos u zaštiti ljudskih prava svih građana u zemlji". Upravo zbog toga, na poziv domaćih vlasti, zatvore u Srbiji i Crnoj Gori obilaze i nezavisni međunarodni posmatrači iz OEBS-a, Evropske Unije i međunarodnih organizacija, rekao je Ljajić. "Oni su imali apsolutnu mogućnost izbora sagovornika tokom posete Centralnom zatvoru. Dostavljen im je kompletan spisak zatvorenika, mogli su da biraju sa kim će da razgovaraju, razgovarali su pojedinačno sa zatvorenicima koje su sami odabrali, i nakon toga oni će moći potpuno slobodno i objektivno da iznesu svoj sud", rekao je Ljajić.

Međunarodni posmatrači sledeće nedelje će o svojim nalazima u domaćim zatvorima obavestiti Savet ministara Srbije i Cne Gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: