Zeri: Zaoštreni odnosi KFOR-a i Kosovskog zaštitnog korpusa

Izvor: B92

Utorak, 15.04.2003.

20:27

Default images

Prištinski list Zeri piše u utorak da će šef UNMIK-a Mihael Štajner krajem aprila ili početkom maja otputovati u Njujork gde će se sastati sa ambasadorima zemalja članica Saveta bezbednosti UN. Kako za B92 javlja novinar UNMIK radija Zoran Ćulafić, Štajner će na brifingu sa ambasadorima podneti izveštaj o političkoj  i  bezbednosnoj  situaciji  na Kosovu, ali će biti razmotreno i pitanje   otvaranja   dijaloga  između  Beograda  i  Prištine  i  transfer nadležnosti sa UNMIK-a na privremene kosovske institucije. Zeri piše da je došlo do zaoštravanja odnosa između KFOR-a i Kosovskog  zaštitnog  korpusa, posle zahteva komandatna KFOR-a generala Fabia Minija da se suspenduje komandant KZK Baškim Jašari. Jedan neimenovani visoki zvaničnik KFOR-a potvrdio je ovom prištinskom listu da je u  zahtevu  za  suspenziju Jašarija navedeno čak 14 otpužbi protiv njega. S druge  strane, šef  UNMIK-a  Mihael  Štajner zalaže se za smirivanje  situacije  i tvrdi da i u ovom slučaju dovoljno bilo samo "pisano upozorenje" Jašariju.

Zeri  takođe piše,  pozivajući  se na neimenovani izvor iz Generalštaba KZK,  da  je  u eksploziji kada je miniran most u blizini  Zvečana poginuo jedan član KZK. Ovaj list ne iznosi više detalja o tom incidentu, ali je najavljeno da će KZK u utorak izdati zvanično saopštenje o ovom slučaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: