Osnovne novine izmenjenog Zakona o saradnji sa Haškim sudom

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.04.2003.

20:37

Default images

Najznačajnija izmena je u tome što će se Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom ubuduće odnositi na sva lica koja su počinila krivična dela iz nadležnosti Tribunala, nezavisno od vremena kada je protiv njih pokrenuta i potvrdjena optužnica. U dosadašnjem tekstu zakona, koji je donet aprila prošle godine, postojao je član 39 prema kojem su se Tribunalu izručivali samo državljani protiv kojih je do dana donošenja zakona podignuta i potvrdjena optužnica. Taj član zakona danas je izbrisan.

U danas usvojenim izmenama zakona piše i da će pravosnažno rešenje o predaji okrivljenog Haškom tribunalu donositi Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, a to rešenje izvršavaće Ministarstvo unutrašnjih poslova države članice.

Novina u odnosu na zakon donet prošle godine jeste i to što će sada Savet ministara, odnosno vlada države članice, odlučivati o oslobadjanju svedoka, ali i osumnjičenih čuvanja državne, vojne ili službene tajne. Tribunalu će biti omogućeno razgledanje, ali i dostavljanje spisa koji se odnose na državnu, vojnu ili službenu tajnu, o čemu takodje odlučuje Savet ministara, odnosno vlada države članice. Pravosnažna presuda Medjunarodnog krivičnog tribunala, prema danas usvojenom zakonu, moći će da se izvršava u Srbiji i Crnoj Gori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: