Svilanović: Očekujem još šest-sedam optužnica

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.04.2003.

09:13

Default images

Skupština Srbije i Crne Gore počela je raspravu o izmenama Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom koji predviđa mogućnost izručivanja optuženih građana Srbije i Crne Gore bez obzira na to kada je protiv njih podignuta optužnica. Takođe je uneta odredba prema kojoj pred Tribunalom mogu da svedoče i osumnjičeni, koji će biti oslobođeni čuvanja državne, vojne ili službene tajne.

Ministar inostranih poslova Goran Svilanović rekao je da izmene Zakona mogu da se odnose na "još šest-sedam državljana Srbije i Crne Gore protiv kojih se vodi istraga pred Haškim tribunalom". "Ovako izmenjeni zakon omogućio bi da, ukoliko na kraju istrage budu podignute optužnice protiv ovih lica, mi primenimo zakon i pozovemo ih da se predaju bilo da naložimo našim nadležnim organima da njih uhapse ukoliko se nalaze na teritoriji naše zemlje. Istrage koje vodi Tužilaštvo Tribunala biće sprovedene tokom ove i sledeće godine. Posle 2004. godine ne bi trebalo da bude više istraga, a do 2008. godine Tribunal bi trebalo da završi sve procese. Ukupan broj istraga koji sada vodi Haško tužilaštvo je 35. Od tog broja nekoliko istraga se vodi i protiv lica koji su naši državljani. Može se očekivati da protiv još šest-sedam lica bude podignuta optužnica", rekao je Svilanović.

Svilanović je dodao da je 17 optuženih u bekstvu i da su protiv njih izdate poternice, kao i da je, do sada, 149 lica oslobođeno čuvanja vojne i državne tajne. On je dodao i da se Savet ministara Srbije i Crne Gore protivi zahtevu Tužilaštva da ima uvid u generalne arhive. Takav stav zastupala je i prethodna savezna vlada.

U Predlog izmena Zakona uvršten je i amandman poslanika DOS-a Milorada Savićevića prema kojem će rešenje o transferu domaćih državljana u Hag donositi Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Izmene zakona podržavaju poslanici DOS-a, DSS-a, DPS-a i SDP-a, dok za njega neće glasati poslanici radikala i Stranke srpskog jedinstva. Poslanici SNP-a i SNS-a nisu se izjasnili o tome da li će podržati izmenjeni Zakon o saradnji sa sudom u Hagu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: