Štajner pozdravio ideju o moratorijumu na status Kosova

Izvor: B92

Petak, 11.04.2003.

19:54

Default images
Šef UNMIK-a Mihael Štajner podržao je u petak predlog lidera Demokratske partije Kosova Hašima Tačija da se uspostavi privremeni moratorijum na pitanje statusa Kosova. Predlog Tačija, Štajner je nazvao konkretnom idejom koja pomaže ukupni proces razvoja Kosova. Taj predlog takođe je doprinos i pomaže ispunjavanjima standarda i rešavanju praktičnih pitanja, dodao je Štajner. Štajner i Tači su se saglasili da prenos ovlašćenja sa UNMIK-a na kosovske institucije treba obaviti postepeno. "Ja imam neka rezervisana ovlašcenja, koje ću zadržati sve dok medjunarodna zajednica tako kaže - pretežno u oblasti bezbednosti, pravosudja, odbrane, saradnje sa svetom i po pitanju manjina", rekao je Štajner. Tači se saglasio sa Štajnerom kada je reč o postepenom prenosu ovlašćenja, ali je dodao da treba početi i sa prenošenjem rezervisanih prava UNMIK-a.

Međutim, predsednik Skupštine Kosova Nedžat Daci izjavio je u Kosovskoj Kamenici da je došlo vreme da pokrajinske institucije dobiju puna ovlašćenja, a da međunarodna zajednica ostane u ulozi savetodavaca, javlja Radio Kosovo. "Kosovo nema više potrebe za toliko velikom birokratijom, koja puno košta međunarodnu zajednicu, a za nas je to postalo prepreka za demokratski i ekonomski razvoj", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: