Kirkuk osvojen, borbe u delovima Bagdada

Izvor: Beta

Četvrtak, 10.04.2003.

14:41

Default images
Američka marinci osvojili su Bagdad i tako označili kraj dvadesetogodišnje vladavine Sadama Huseina Irakom. U iračkoj prestonici, međutim, i dalje postoje džepovi otpora i vode se sporadične borbe. U džamiji Imam al Adham su četiri sata vođene borbe u kojima je poginuo jedan marinac, a 20 ranjeno. Posle sukoba u predgrađu Bagdada Douri, na ulicama se nalazi dvadeset i jedno telo iračkih vojnika i civila, javlja agencija Rojters. U strahu od pljački i nemira, građani iračke prestonice uglavnom su zabarikadirani u svojim stanovima.

Posle preuzimanja skoro potpune kontrole nad Bagdadom, borbe se usmeravaju ka Tikritu na severu, Huseinovom rodnom mestu. Portparol američke vojske izjavio je da će borbe biti nastavljene. "Očekujemo žestoke borbe, biće otpora, režim još uvek nije srušen, ali biće", rekao je kapetan Frenk Torp novinarima u Centralnoj komandi u Kataru.

Podržane američkim vojnicima, kurdske snage zauzele su grad Kirkuk, na severu Iraka. Turski ministar spoljnih poslova Abdulah Gul rekao je da je dobio uveravanja od američkog državnog sekretara Kolina Pauela da će se kurdske snage povući iz Kirkuka. "Pratićemo povlačenje, i učinićemo sve što je neophodno", poručio je Gul, i najavio slanje posmatračke vojne misije u Kirkuk.

Još uvek nije poznato gde se nalazi irački predsednik Sadam Husein, kao ni da li je uopšte među živima. Procenjujući skori potpuni krah režima, američki predsednik Džordž Buš i britanski premijer Toni Bler obratili su se Iračanima na televiziji "Ka slobodi", koju su u Bagdadu osnovale koalicione snage. "Ja sam Džordž Buš, predsednik SAD. U ovom trenutku, režim Sadama Huseina je sklonjen sa vlasti. Dug period straha i surovosti se završava. Američke i koalicione snage operišu u Bagdadu, i nećemo stati, sve dok ne oteramo Sadamovu korumpiranu bandu. Vlada Iraka, i budućnost vaše zemlje, uskoro će pripasti vama", poručio je Buš. Pošto se i sam predstavio, Toni Bler je Iračanima poiručio da su godine brutalnosti gotove. "Nismo želeli ovaj rat. Ali, pošto je odbio da preda svoje oružje masovnog uništenja, Sadam nam nije dao drugog izbora. Sada, kad je rat počeo, biće izguran do kraja. Nastavićemo sve što možemo da izbegnemo civilne žrtve. Naš neprijatelj je Sadam i njegov režim, a ne irački narod. Naše snage su prijatelji i oslobodioci iračkog naroda, a ne vaši osvajači. Oni neće ostati u Iraku ni jedan dan duže od onog što je neophopdno", rekao je Toni Bler.

Palestinski militanti poručili su da će pojačati napade na Izrael, pošto je Bagdad pao u američke ruke, navodeći da su oni "poslednja arapska nada na Bliskom istoku protiv američke i izraelske vojne sile". Abdel Aziz al-Rantisi, visoki politički lider islamske militantne frakcije "Hamas", najavio je da će otpor biti još nasilniji.

Međunarodna zajednica sve više se bavi pitanjem posleratnog Iraka. Potpredsednik SAD Ričard Čejni najavio je da bi privremena vojno - civilna uprava, predvođena penzionisanim generalom Džejom Garnerom, mogla da profunkcioniše i pre nego što se planiralo. Američki državni sekretar Kolin Pauel je poručio da će Vašington igrati glavnu ulogu u političkoj transformaciji Iraka. "Pošto je koalicija uložila sredstva, preuzela politički rizik i žrtvovala živote, preuzećemo na određeno vreme odlučujuću ulogu kako bi se taj proces uobličio", izjavio je Pauel. Sa druge strane, Nemačka i Japan založili su se da se rekonstrukcija Iraka reguliše posebnom rezolucijom Saveta bezbednosti UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: