Prenos ovlašćenja na kosovske institucije

Izvor: B92

Sreda, 09.04.2003.

09:26

Default images
Procesom prenosa ovlašćenja sa UNMIK na kosovske institucije nisu zadovoljni ni kosovski Srbi, ni Albanci, iz Prištine izveštava novinar UNMIK-radija Zoran Ćulafić. Šef UNMIK Mihael Štajner izjavio je u utorak posle sastanka Saveta za transfer ovlašćenja na kosovske institucije vlasti da je time počeo prenos ingerencija koje su definisane Ustavnim okvirom, a da spoljni poslovi, bezbednost i prava manjina ostaju kao rezervisana prava isključivo u njegovoj nadležnosti. Štajner je rekao da prenos ovlašćenja nema nikakve veze sa statusom Kosova. Savet čini po 7 predstavnika UMNIK i kosovske privremene vlade, ali nema nijednog predstavnika kosovskih Srba, zbog toga što se, prema oceni srpskih političara, prenosom nadležnosti stvaraju institucije nezavisnog Kosova. Štajner je posle sastanka Saveta rekao da mu je žao što u tom savetu nema predstavnika Srba, ali je naglasio da je mesto za njih i dalje otvoreno. Predsednik kosovske vlade Bajram Redžepi je ocenio da su očekivanja kosovskih Albanaca bila mnogo veća i da se mislilo da će na Savet biti preneta većina ovlašćenja. Redžepi je najavio da će Vlada Kosova preko pravne kancelarije UNMIK uputiti zvaničan zahtev Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da na kosovske institucije budu preneta sva ovlašćenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: