Snažni napadi angloameričkih snaga

Izvor: B92

Utorak, 08.04.2003.

10:56

Default images

Američke oklopno-pešadijske snage, uz podršku avijacije, danas učvršćuju svoju kontrolu u Bagdadu, a centralna komanda saopštila je da se ne suočava sa organizovanim otporom. Hiljade američkih marinaca u borbenim vozilima ušle su dublje u Bagdad, posle velikog napada na sve važnije vladine zgrade u centru grada. Zauzet je i ključni most preko reke Tigar. Četiri bombe teške po 900 kilograma jutros su bačene na zgradu u kojoj je navodno održan sastanak Sadama Huseina sa sinovima i saradnicima. Izveštaja o sudbini iračkog lidera još nema, ali britanski vojni izvori ne veruju da je Sadam mrtav. Irački ministar informisanja i dalje prkosi, govoreći da amerikanci moraju da se predaju ili će izgoreti u svojim tenkovima. U Bagdadu je danas oboren američki avion A10, pošto je pogodjen raketom zemlja-vazduh.

Novinar Skaj njuza Tim Džuda, koji se nalazi u Bagdadu, preneo nam je svoje utiske o trenutnoj situaciji u iračkoj prestonici: "Mislim da je u Bagdadu danas došlo do velike promene raspoloženja. Do juče su mnogi Iračani u gradu verovali informacijama režima, tj. da nema Amerikanaca u centru grada. Danas su te iluzije nestale i tačno se zna gde su američke trupe. Moral je prilično opao i neki ljudi se pitaju gde su te borbe i odbrana grada. Imajući u vidu vojnu nadmoć saveznika, oni shvataju da iračke trupe tu ne mogu baš mnogo da učine. Uličnih borbi je bilo, ali mi nismo u mogućnosti da priđemo i da to vidimo. Postoje pomešane grupe običnih vojnika, Republikanske garde, Fedajina i naoružanih pristalica BAAS partije. Novinari mogu vrlo teško da priđu oblastima u kojima se vode borbe, a kao što znate, čitav grad je sada postao opasan, uključujući i hotel Palestina, gde su novinari", rekao je Džuda.

Žestoke borbe vode se i na severu Iraka, gde američke specijalne jedinice sprečavaju iračke trupe da se pomere ka rodnom mestu Sadama Huseina, Tikritu, ili ka Bagdadu. Amerikanci vode borbe s Republikanskom gardom i severozapadno od grada Hila, u centralnom Iraku.

 Pošto su britanske snage slomile otpor iračkih trupa u Basri i osvojile drugi po veličini grad u Iraku, već su počeli pregovori o tome ko će upravljati gradom. Britanske snage saopštile su da će regionalno rukovodstvo formirati lokalni šeik, starešina jednog plemena u Basri, koga smatraju vrednim, verodostojnim i autoritativnim da sastavi regionalnu civilnu upravu. Ubrzano formiranje vlasti u Basri motivisano je bezakonjem i pljačkom koja je počela od kako su se iz grada povukle pravojne snage. Značajan problem u Basri predstavljaju i nestašice vode i struje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: