Rat u Iraku

Izvor: B92

Utorak, 08.04.2003.

10:36

Default images

Američke snage izvršile su snažan bombaški napad s ciljem da ubiju iračkog predsednika Sadama Huseina, a oštre borbe vode se i u centru Bagdada, saopštili su američki zvaničnici. Na jednu zgradu u rezidencijalnom delu Bagdada avion A10 izbacio je 4 bombe od po 900 kilograma, posle obaveštajnih izveštaja da se u njoj možda nalazi Sadam Husein sa svojim sinovima i drugim zvaničnicima. Zgrada je potpuno uništena, a za sada nema pouzdanih izveštaja o sudbini iračkog lidera.

Dve snažne eksplozije čule su se u utorak ujutro u blizini iračkog Ministarstva informacija, a eksplozije i snažna automatska vatra čuju se i iz predsedničke palate u centru Bagdada. Američke snage nastoje da iz centra grada, u koji su ušli u ponedeljak, napreduju ka severu, uz reku Tigar, ali nailaze na snažan otpor iračkih snaga. Izveštač Rojtersa javlja da američki avioni, artiljerija i tenkovi snažno bombarduju deo grada u kom su koncentrisana sedišta ministarstava i drugih državnih službi.

Na brifingu u Pentagonu u ponedeljak uveče, načelnik Generalštaba američkih snaga, general Ričard Majers, novinarima je saopštio vojne rezultate snaga koalicije 18. dana rata u Iraku."Operacija 'Oslobađanje Iraka' se nastavlja. Obezbedili smo međunarodni aerodrom kod Bagdada i počeli da ga koristimo za misije koalicije. Obezbedili smo većinu puteva koji vode u Bagdad i van njega. Posetili smo dve Sadamove predsedničke palate, a snage Republikanske garde bile su u mogućnosti da izvedu samo sporadične napade na naše vojnike. Ušli su u rat sa 800 tenkova, a osim desetak, svi su uništeni ili napušteni. Zarobili smo 7.000 iračkih vojnika. Vraćamo električnu energiju u gradove na jugu zemlje i dostavljamo velike količine humanitarne pomoći iračkom narodu na raznim lokacijama", rekao je on.

Zvaničnici Pentagona tvrde da operacije ulaska u Bagdad nisu početak bitke za iračku prestonicu, već samo snažna poruka Sadamu Huseinu da Amerikanci mogu da idu kuda hoće i kada hoće. Par sati po ulasku američkih tenkova u Bagdad, iračka televizija je, međutim, emitovala snimak na kom se vidi Sadam Husein kako predsedava sastankom vojnog kabineta. 

Direktor Međunarodnog instituta za bliskostočna pitanja "Ifimes" Baktijar Aljaf kaže za B92 da je kraj rata u Iraku još daleko. Činjenicu da su mete američkog upada u Bagdad bile upravo Sadamove predsedničke palate, Aljaf tumači sledećim rečima: "U orijentalnim nacijama simbolika uvek ima značaj. Oni su zauzeli 3 palate i na njih postavili američke zastave i time dali jasan znak Sadamu Huseinu, da je to kraj njegove vladavine. Amerikanci na svaki način žele da isprovociraju ustanak sličan onom iz 1991. Iračani čekaju vest da Sadama Huseina više nema, neće tako lako pre toga s cvećem dočekivati Amerikance", kaže on.

Prema najnovijoj anketi CNN i istraživačkog centra "Galup", više od 70 odsto Amerikanaca podržava rat u Iraku. Oko 58 odsto upitanih izjavilo je da je rat opravdan bez obzira na to hoće li u Iraku biti nađeno oružje za masovno uništavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: