Žestoke borbe u Nadžafu i Basri

Izvor: B92

Nedelja, 30.03.2003.

11:39

Default images
Američke snage otvorile su u nedelju rano ujutro tešku artiljerijsku i minobacačku vatru na iračke vojnike severno od grada Nadžafa, javio je dopisnik Rojtersa. "Bilo je borbi prošle noći, mnogo artiljerijske i minobacačke vatre", rekao je dopisnik Rojtersa koji putuje zajedno sa drugim bataljonom 70. oklopne regimente. On je rekao da je bombardovanje bilo najžešće u blizini mosta preko reke Eufrat severno od Nadžafa, svetog šiitskog grada 160 kilometara južno od Bagdada. Američki oficiri kažu da su Iračani uzvratili vatru raketnim granatama i oružjem malog kalibra. Nema podataka o eventualnim američkim gubicima. Američka vojska saopštila je u nedelju rano ujutro da je bombardovala glavni centar obuke iračkih paravojnih snaga Fedajin, predsedničku palatu, kompleks obaveštajne službe i raketna postrojenja zemlja-vazduh u Bagdadu.

Američki avioni gađali su i "komandna i kontrolna postrojenja" u predsedničkoj palati Abu Garajb, istočno od međunarodnog aerodroma Sadam, u zapadnom delu Bagdada, i dva postrojenja u obaveštajnom kompleksu Karada, takođe oko ponoći, saopštila je američka vojska. Američki avioni takođe su gađali satelistki navođenim bombama i dva postrojenja raketa zemlja-vazduh u istočnom Bagdadu s ciljem da pojačaju bezbednost vazdušnih snaga koalicije iznad grada.

Eksplozije su se čule i oko grada Basre u nedelju rano ujutro na jugu zemlje, javio je dopisnik televizije al-Džazira. On je rekao da je čuo mnogo eksplozija u pregrađima Basre u nedelju ujutro oko četiri časa. Stotine porodica napustilo Basru poslednjih dana. Američka vojska je saopštila da su dva američka marinca poginula u dve odvojene nesreće u Iraku. Jedan marinac je poginuo kada ga je udario džip marke "hamvi" tokom sukoba sa iračkim vojnicima u južnom delu centralnog Iraka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: