Američki ljudi za specijalne operacije u Iraku

Izvor: B92

Nedelja, 30.03.2003.

11:34

Default images

U poplavi vesti i non-stop TV izveštaja sa iračkog ratišta, upadljivo neupadljivo plasirana je informacija da je preksinoć, jednim raketnim udarom "tomahavka", u okolini Basre likvidirano oko 200 aktivista vladajuće BAAS partije Sadama Huseina. U Pentagonu je jedino saopšteno da je do napada došlo u vreme njihovog partijskog sastanka - kao i da se procenjuje, na osnovu siline udara i raspoloživih obaveštajnih podataka, da "nema preživelih" u potpuno razrušenoj trospratnoj kući u kojoj su zasedali pomenuti lokalni funkcioneri BAAS partije.

Da bi se obezbedila neophodna logistička podrška i vojno pojačanje, koalicione snage SAD i Britanije napravile su (od petka) zastoj u planiranom pohodu na Bagdad. Predaha, međutim, nema za pripadnike snaga Centralne obaveštajne agencij i vojne specijalce, koji su – prema saopštenju Pentagona - u poslednjih 48 sati izvršili čak devet napada na određene "strateške ciljeve" u Iraku. "Mi imamo specijalne snage na severu, zapadu i jugu Iraka", rekla je tim povodom predstavnik za štampu Pentagona Viktorija Klark, uzdržavajući se da potvrdi ili demantuje informacije da iza poslednjih napada u rezidencijalnom delu Bagdada i Basre stoje pripadnici američkog "eskadrona smrti", koji imaju specijalna i vrlo konkretna zaduženja u tekućoj operaciji Iračka sloboda.

"Američke tajne snage dejstvuju u urbanim oblastima Iraka u nastojanju da likvidiraju članove najužeg okruženja Sadama Huseina, uključujući funkcionere BAAS partije i komandante Republikanske garde. Ove snage podeljene su na timove, u kojima se nalaze snajperisti i specijalisti za podmetanje bombi u stambenim zgradama i vozilima", piše Vašington Post, uz podsećanje da je intervencija u Iraku započela, zapravo, jednom intervencijom te vrste - kad je, 20. marta, direktor CIA Džordž Tenet zatražio od Buša saglasnost za raketni udar na jedno sklonište pored Bagdada u kome se u to vreme, kako se pretpostavljalo, nalazio Sadam Husein sa porodicom i grupom najbližih saradnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: