Predlozi za Plato Zorana Đinđića

Izvor: B92

Petak, 28.03.2003.

16:50

Default images

Komisija za imenovanje trgova i ulica beogradske Skupštine predložiće da se aerodrom Beograd nazove po ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću, kome će biti posvećen i plato na Trgu Republike gde bi se izgradio kulturno-memorijalni centar. Po mišljenju članova komisije, koja je dobila brojne predloge za promenu naziva trgova i ulica koji bi poneli Đinđićevo ime, potrebno je smiriti emocije i imati u vidu da bi se i sam pokojni premijer gnušao da se u tom kontekstu razmeće i licitira njegovim imenom.

Komisija se na sednici u petak saglasila sa predlogom svog predsednika Milete Prodanovića da se oformi Odbor koji bi razradio ideju izgradnje memorijala u centru grada – dostojnog obeležavanju lika i dela Zorana Đinđića. "Jedan deo Trga Republike ispod Vasine ulice, koji po svojim dimenzijama nije veliki, ali je simbolički vezan za sve promene, za sve ono što se tu događalo od 1990. godine do danas, ponese ime Plato dr Zorana Đinđića. To bi, naravno, bio samo deo zato što je neka ideja da se privremeni objekat, koji je tu, konačno ukloni i da taj glavni gradski trg dobije svoje definitivno lice u skladu sa urbanističkom regulativom koja postoji već godinama. Objekat koji bi se tu podigao imao bi kulturne sadržaje i na tom mestu bi se napravio jedan memorijal dr Zoranu Đinđiću", rekao je Prodanović. Prodanović je ukazao da bi se realizacijom ovog predloga stvorila i vizuelna celina na Trgu Republike gde bi se našla spomen-obeležja dva srpska reformatora koja su na isti način stradala – Zorana Đinđića i Kneza Mihajla. Komisija za spomenike i nazive ulica u petak je promenila interni pravilnik po kome je bilo predviđeno da mora proći dve godine od smrti onoga po kome ulice ili spomenici dobijaju ime.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: