Bagdad zasut bombama

Izvor: B92

Petak, 28.03.2003.

10:23

Default images

Najmanje 6 eksplozija potreslo je Bagdad u petak ujutro, posle noći snažnog bombardovanja glavnog grada Iraka i njegove okoline, javlja Rojters. CNN prenosi da su 9. dana rata američki bombarderi B52 prvi put na Bagdad bacili i specijalne bombe za uništavanje bunkera od 1.500 kilograma. Centralni deo Bagdada zahvaćen je vatrom, a krstarće rakete i bombe gađale su ključne komandne i komunikacione instalacije. Izveštač Rojtersa javlja da su u delovima Bagdada od petka ujutro u prekidu telefonske veze.

Agencije javljaju da su prošle noći snažne borbe vođene i oko Nadžafa, u centralnom Iraku, 160 kilometara južno do Bagdada. Američke invazione snage, pomognute tenkovima i artiljerijom, sukobile su se s jedinicom od oko 1.500 iračkih vojnika, koji su takođe bili podržani artiljerijom. Borbe su okončane u petak ujutro.

Američke trupe su na putu za Bagdad naišle na žestok otpor u gradu Samava. Kako prenosi BBC, Amerikanci koriste tešku artiljeriju i helikoptere "apač" u pokušaju da neutrališu oko 1.500 fedajinskih boraca koji štite strateški most preko Eufrata u tom gradu. Kontrola Samave je neophodna za uspostavljanje sigurne linije snabdevanja za dalje napredovanje trupa na sever.

Irački ministar odbrane Sultan Hašem Ahmad izjavio je da bi američke snage mogle za 5 do 10 dana da opkole Bagdad, ali je istakao da je iračka prestonica "neosvojiva". Upitan da li očekuje ulične borbe, Ahmad je odgovorio: "Sigurno".

Na sastanku s britanskim premijerom Tonijem Blerom u Kemp Dejvidu, predsednik SAD Džordž Buš saopštio je da će rat trajati onoliko koliko bude potrebno za pobedu i uklanjanje Sadama Huseina. "Polako, ali sigurno stisak terora oko vrata iračkog naroda popušta, u toku su borbe s diktatorovim najokorelijim, ali i najočajnijim jedinicama. Kampanja koja je pred nama tražiće dalju hrabrost i požrtvovanost, ali ishod je jasan. Irak će biti razoružan, režim srušen, a irački narod oslobođen. Spremni smo da dostavimo obimnu humanitarnu pomoć i to činimo i ovom trenutku. Bler i ja smo od UN tražili da nastave s programom 'nafta za hranu' od kog zavisi polovina iračkog naroda. Iračka najveća dugoročna potreba je predstavnička vlada koja će štititi interese iračkog naroda, a nju će izabrati Iračani i ona neće biti nametnuta spolja", kaže Buš.

U međuvremenu, neimenovan zvaničnik u Pentagonu potvrdio je da će SAD poslati dodatnih 100.000 vojnika u Irak, pošto će rat biti duži nego što se predviđalo. Pošto je televizija "Al-Džazira" emitovala snimke 2 izmasakrirana ratna zarobljenika, Bler je u Kemp Dejvidu izjavio da je reč o pripadnicima britanskih snaga. "Iz dana u dan uviđamo šta je stvarnost režima Sadama Huseina. Ti razbojnici spremni su da ubijaju sopstveni narod i da paradiraju ratnim zarobljenicima. Sada su tu i snimci zarobljenih britanskih vojnika. Ako je bilo kome potreban nov dokaz o zločinačkom karakteru Sadamovog režima, to zverstvo ga pruža, to je još jedan flagrantan prekršaj ratnih konvencija, a za porodice tih vojnika to je nezamisliva surovost", rekao je Bler.       

Američka vojska negirala je iračke izveštaje da je još jedan borbeni helikopter "apač" oboren iznad Iraka. "Al-Džazira" je objavila snimke srušene letilice, ali koalicija tvrdi da je reč o helikopteru oborenom pre par dana. Bagdad takođe tvrdi da je u poslednjih 24 časa ubijeno 9 koalicionih vojnika, uništeno 10 tenkova i 13 oklopnih vozila.

Uporedo s bitkama u Iraku, nastavljeni su i antiratni protesti širom sveta. Policija je uhapsila blizu 200 demonstranata koji su polegali na 5. aveniju u centru Njujorka tokom jutarnje gužve u saobraćaju, u znak protesta zbog američke vojne intervencije u Iraku. Oko 400 ratnih aktivista okupilo se u blizini Centra "Rokfeler" na Menhetnu, od kojih su mnogi legli na ulicu na prometnoj raskrsnici 49. ulice i 5. avenije, dok su drugi nosili parole i uzvikivali "Ne ratu, ne nafti, ne profitu". Miran protest, koji je potrajao 2 časa, poslednja je u nizu akcija građanske neposlušnosti i antiratnih demonstracija u Njujorku i drugim većim američkim gradovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: