Otvoren drugi front na severu Iraka

Izvor: B92

Četvrtak, 27.03.2003.

17:11

Default images

Osmi dan rata u Iraku obeležile su jake borbe na jugu zemlje i otvaranje novog fronta na severu. Kako prenose agencije, u toku su žestoki sukobi američkih snaga sa iračkom vojkom kod grada Samava, oko 200 kilometara južno od Bagdada. BBC navodi da je reč o gradu u kojem se nalazi strateški most preko kojeg vodi put ka iračkoj prestonici.

Bagdad je ponovo bombardovan tokom popodneva, po srednjeovropskom vremenu. U do sada najžešćem dnevnom vazdušnom napadu, serija eksplozija potresla je južne prilaze gradu.

Desantom oko hiljadu američkih padobranaca u Kurdistanu, u četvrtak je otvoren severni front. Pentagon je saopštio da namerava slanje još 30.000 vojnika na sever Iraka.  Prema britanskim vojnim izvorima, njihov prioritet je da objedine snage različitih kurdskih frakcija, koje se protive Sadamu Huseinu, a ne da pokrenu ofanzivu na Bagdad. Agencije u medjuvremenu javljaju da su kurdski borci prešli liniju fronta na severu zemlje i ušli na teritoriju pod kontrolom iračkih vlasti, napredujući prvi put od početka rata.

Irački ministar odbrane Sultan Hašem Ahmad izjavio je u četvrtak uveče da bi američke snage mogle za pet do 10 dana da opkole Bagdad, ali je istakao da je iračka prestonica "neosvojiva". "Bagdad će za Amerikance i Britance ostati neosvojiv, sve dok stavnovnici budu živi", istakao je irački ministar, navodeći da očekuje i ulične borbe na ulicama Bagdada.

Na sastanku sa britanskim premijerom Tonijem Blerom u Kemp Dejvidu, američki predsednik Džordž Buš saopštio je da će rat trajati onoliko koliko bude potrebno za pobedu i uklanjanje Sadama Huseina: "Polako ali sigurno, stisak terora oko vrata iračkog naroda popušta. U toku su borbe sa diktatorovim najokorelijim, ali i najočajnijim jedinicima. Kampanja koja je pred nama tražiće dalju hrabrost i žrtve, ali je ishod jasan - Irak će biti razoružan, režim srušen, a irački narod će biti oslobodjen. Spremni smo da dostavimo obimnu humanitarnu pomoć, što činimo i u ovom trenutku. Premijer Bler i ja danas smo zatražili od Ujedinjenih nacija da smesta nastave sa programom 'Nafta za hranu', od kojeg zavisi polovina iračkog narod.  Iračka najveća dugoročna potreba je predstavnička vlada koja će štititi interese svih Iračana. Oblik te vlade izabraće irački narod, a neće biti nametnut spolja", rekao je Buš.

Televizija Al-Džazira emitovala je snimke američkog helikoptera i bespilotne letelice, koje su iračke snage navodno oborile. Prethodno je ova stanica  emitovala snimke dvojice masakriranih ratnih zarobljenika. Toni Bler je u Kemp Dejvidu izjavio da je reč o pripadnicima britanskih snaga: "Iz dana u dan uvidjamo šta je stvarnost Sadamovog režima. Ti razbojnici spremni su da ubijaju sopstveni narod i da paradiraju ratnim zarobljenicima. Sada su tu i snimci pogubljenih britanskih vojnika. Ako je bilo kome bio potreban novi dokaz o zločinačkom karakteru Sadamovog režima, ovo zverstvo ga je pružilo. To je još jedan flagarantan prekršaj svih ratnih konvencija, a za porodice ubijenih vojnika to je nezamisliva surovost", rekao je Bler.

 Borbe na jugu Iraka otežane su gerilskim napadima i peščanom olujom. U okolini Nasirije, u raketnom napadu iračkih paravojnih formacija povredjeno je 30 marinaca. Nešto kasnije, od prijateljske vatre povredjeno je još 37 marinaca u okolini tog grada. Britanska vojska je saopštila da je u borbama oko Basre uništila 14 iračkih tenkova koji su pokušali da izadju iz grada ka jugu, u susret koalicionim trupama.

Britanska vojska je saopštila da je u borbama oko Basre uništila 14 iračkih tenkova i četiri oklopna transportera, koji su pokušali da izađu iz grada ka jugu, u susret koalicionim trupama. Na prilazima Basri nalazi se snimatelj agencije Rojters Feđa Grulović. U razgovoru za B92 Feđa Grulović kaže da su u četvrtak, po prvi put, prilazi Basri blokirani, ali da ne može da potvrdi navode britanske vojske: "Takve informacije nijedna novinska kuća nije u stanju da vidi niti da izvesti o tome, a ja mislim da ako su to uništili, da bi doveli novinare da se malo pohvale. U samom gradu je mirno, ali oko grada se čuju sporadični pucnjevi, kako iz malog, tako i velikog kalibra. Grupe koje izlaze iz Basre su sve veće i veće. Još uvek nikakva humanitarna pomoć nije stigla u Irak, niti američki brod koji je planiran za danas, otkazan je za sutra, a sad smo čuli da je pitanje i da li će i sutra da stigne. A i ne znam kako će isporučiti pomoć, pošto Basra još nije pod njihovom kontrolom".

Feđu Grulovića pitali smo kakva je reakcija među američkim vojnicima na sve učestalije napade gerilskih grupa: "To je ono za šta nijedna vojska do sada na svetu nije našla lek. To je tipična gerila malih grupa koje koriste svaki vid vremenskih neprilika, kao što je peščana oluja, da se približe pozicijama američko-engleske alijanse i u takvim uslovima najčešće napadaju."

Žestoke borbe između američkih i iračkih snaga vode se oko grada Al Samava, na jugoistoku Iraka. Amerikanci koriste tešku artiljeriju, tenkove i helikoptere "apač" kako bi savladali oko hiljadu i pet stotina iračkih vojnika koji brane most na reci Eufrat.

Posle žestokog bombardovanja tokom noći, Bagdad se ponovo nalazi pod jakim dejstvom savezničke avijacije. Tokom noći, u ovom gradu odjeknulo je preko 30 snažnih eksplozija. Broj žrtava u jučerašnjem napadu na pijacu u južnom delu Bagdada popeo se na 17 poginulih.

U Centralnom štabu koalicije u Kataru, američki brigadni general Vinsent Bruks rekao je da je moguće da su za ovaj incident odgovorne iračke snage, koje "nekontrolisano ispaljuju rakete zemlja - vazduh".

U sukobima u Iraku do sada je poginulo 24 američka i 22 britanska vojnika, saopštio je Pentagon. U saopštenju se navodi da je 28 američkih vojnika ranjeno, sedam zarobljeno, a 10 se vode kao nestali. Prema procenama američkih vojnih zvaničnika, poginulo je oko 500 iračkih boraca, dok ih je oko 3.500 zarobljeno.

Irački ministar zdravlja Umid Medhat Mubarak izjavio je da je od početka bombardovanja Iraka poginulo 350 civila, a da ih je 3.650 ranjeno. On je rekao da koalicione snage sa podjednakom žestinom bombarduju vojnike na frontu, kao i civile u gradovima.

UN nisu uspele da se tokom noći sa srede na četvrtak dogovore o nacrtu rezolucije kojom bi se omogućilo da se brzo obnovi program za Irak o prodaji nafte za kupovinu hrane i lekova. Program UN "nafta za hranu", jedini je izvor snabdevanja za više od 60 odsto iračkog stanovništva. Komandant britanskog kontingenta u Iraku Brajan Baridž rekao je da bi Irak za tri meseca mogao da obnovi izvoz nafte u okviru programa "nafta za hranu", posle popravke instalacija na poljima u Ramali, koja će koštati oko milijardu dolara. U Vašingtonu su uhapšene dve dobitnice Nobelove nagrade za mir, Majrid Korigan Megvajer iz Pokreta Severne Irske za mir i Džodi Vilijams iz Međunarodne kampanje za zabranu mina. One su uhapšene zajedno sa još 63 učesnika antiratnih demonstracija ispred Bele kuće u Vašingtonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: