U utorak Skupština Srbije o penzijskom osiguranju

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.03.2003.

20:28

Default images
Skupština Srbije razmatraće u utorak Predlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Tim zakonom uvodi se nova formula u obračunu penzija, ali uz zadržavanje tekućeg načina finansiranja.

U obrazloženju predloženog zakona, koji je jedina tačka sednice, navodi se da je reforma penzijsko-invalidskog sistema u Srbiji neophodna zbog sve većeg broja penzionera u odnosu na broj zaposlenih, ali i izuzetno visokog udela izdataka za penzije u društvenom proizvodu.

Šef poslaničke grupe "DOS-Reforme Srbije" u republičkom parlamentu Bojan Pajtić rekao je za Radio B92 da se novim zakonom predlažu i rigorozniji uslovi za odlazak u invalidsku penziju. On je dodao da se ovim zakonom zadržavaju "principi solidarnosti", kao i "minimalni dohodak za penzionere". "Ovim zakonom se predviđa limit na 45 godina radnog staža za pripadnike oba pola. Praktično se predviđa mogućnost da svi naši građani duže ostvaruju penzijski osnov, a on se više neće računati prema 10 uzastopnih godina rada koje građanin izabere, nego na period od 70-te godine do samog trenutka donošenja zakona i dalje, dakle, praktično će se opredeljivati onakva vrsta obračuna koja odgovara njihovom radnom i finansijskom statusu u toku radnog veka", rekao je Pajtić. Pajtić je dodao da se predloženi zakon zasniva i na daljem reformisanju postojećeg načina finansiranja i na uvođenju dobrovoljnog osiguranja za one radnike koji rade po ugovoru o delu, odnosno autorskom honoraru. Time se svima koji nemaju stalni radni odnos omogućava da, ukoliko žele, osiguranje dobrovoljno uplaćuju u fond.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: