Nove eksplozije u Bagdadu

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.03.2003.

14:49

Default images

Ratni sukobi u Iraku se zaoštravaju. Serija eksplozija potresla je južni deo Bagdada, dok su, istovremeno, američke snage počele nov napad na Nasiriju. Kako javlja AFP, napad je počeo intenzivnim bombardovanjem, a potom su kolone oklopnih kola i tenkova krenule ka gradu. Američki vojni izvori potvrdili su da je u borbama za taj grad poginulo do 10 marinaca, ranjeno 12, a da se 16 vode kao nestali.

U Basri odjekuju pucnji uličnih borbi. Britanski vojni izvori rekli su da se u Basri nalazi više stotina pripadnika elitnih iračkih jedinica, koje pokušavaju da ih uvuku u borbe u samom gradu. BBC je javio da je taj grad već tri dana bez vode i struje i da mu preti humanitarna katastrofa. Oko grada gore naftna polja, javio je BBC.

Američki Apači helikopteri suočili su se sa žestokom iračkom paljbom na 96 kilometara od Bagdada, javio je CNN. Bagdad je saopštio da su irački seljaci u toj bici oborili dva "apača", ali su američki zvaničnici potvrdili da je oboren samo jedan. Sudbina dvočlane posade oborenog helikoptera još uvek nije poznata, a jedan oboren helikopter je prikazan na irakoj televiziji .

Američki sekretar odbrane Donald Ramsfeld najavio je da bi savezničke snage mogle da bombarduju iračku televiziju i radio stanice.

Zamenik britanskog ministra odbrane Luis Muni izjavio je da se rat u Iraku odvija dobro, uprkos dosadašnjim savezničkim gubicima, među kojima je 18 Britanaca i 11 Amerikanaca. Komandant koalicionih snaga, general Tomi Frenks rekao je da su koalicione snage do sada zarobile 3.000 iračkih vojnika. Tomi Frenks je dodao da je otpor na koji su njegove jedinice našile bio sporadičan "Naše snage se kreću brzo. Namerno smo zaobišli neprijateljske jedinice, kako bi uključili u borbu i paravojne formacije. Možete da očekujete da će se naše operacije čišćenja nastaviti", rekao je general Tomi Frenks u štabu koalicionih snaga u Kataru.

Irački ministar za informisanje Mohamed Said al-Sahaf  saopštio je da su tokom poslednja 24 sata u anglo-američkom napadu ubijene 62 osobe, a da ih je više od 400 ranjeno. On je rekao da iračka armija drži više američkih i britanskih zarobljenika nego što je u nedelju prikazala na televiziji."Uspeli smo da zarobimo mnogo plaćenika iz britanskih i američkih koloni, i njihove slike ćemo vam prikazati. Prema ratnim zarobljenicima biće postupano u skladu sa svim međunarodnim konvencijama", rekao je Mohamed Said al - Sahaf.

Posle spekulacija da je ubijen tokom bombardovanja Bagdada, irački predsednik Sadam Husein danas se dva puta pojavio na državnoj televiziji. U obraćanju naciji, on je poručio snagama koalicije da se nalaze u ćorsokaku, i da će iračka vojska neprijatelja "udariti snažno i precizno". Husein se potom, citirajući Kuran, obratio i Iračanima. "Pobeda je vrlo blizu. Udrite sada, u skladu sa onim što vam je bog naredio da radite: udrite na njihove glave, i budite strpljivi. Neprijatelj je došao da okupira vašu zemlju", poručio je irački predsednik. Britanski ministar odbrane Džef Hun, međutim, rekao je da Huseinov govor na iračkoj televiziji nije emitovan uživo. On je rekao da je analiza snikma u toku, ali da već sada može da kaže da to nije bio prenos uživo. Nekoliko sati kasnije, Husein se, u društvu sina Kusaja, slikao na sastanku sa liderom vladajuće BAAS partije iz Basre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: