Živković kandidat za mandatara, Jovanović potpredsednik

Izvor: B92

Nedelja, 16.03.2003.

10:17

Default images

Glavni odbor Demokratske stranke predložio je u nedelju svoja tri potpredsednika za ključna mesta u republičkoj, ali i saveznoj vladi. DS je, na vanrednoj sednici, sa jednim glasom protiv, za mesto premijera Srbije predložila Zorana Živkovića, za potpredsednika Vlade Srbije Čedomira Jovanovića, a za ministra odbrane u novoj državnoj zajednici Borisa Tadića.

Na sednici je naglašeno da Demokratska stranka neće birati novog predsednika, jer na tom mestu ostaje dosadašnji lider i jedan od osnivača stranke Zoran Đinđić. Takođe je rečeno da će skupština stranke biti održana tek 2004. godine, nakon održavanja opštih izbora u Srbiji i da će, do tada, stranku zastupati zamenik predsednika Zoran Živković.

Potpredsednik stranke Čedomir Jovanović poručio je okupljenima da Srbija, nakon smrti Zorana Đinđića, »neće biti ostavinska rasprava«. On je dodao da se Đinđić borio protiv organizovanog kriminala, ali da ni vlada, ni Demokratska stranka, »nisu mogli da se izbore sa ostacima režima Slobodana Miloševića«. "Za one koji su kriminalizovali naše društvo neće biti milosti. I ako je nešto želeo Zoran Đinđić, on je upravo želeo to. Verujemo u časnu policiju, verujemo u časno pravosuđe, ali za one za koje znamo da nisu takvi tražimo smene i njihov odlazak. Skupština republike Srbije na dnevnom redu ima i set zakona kojima će se dalje transformisati i reformisati naše pravosuđe i na tome DS insistira. Na promenama neodlučnih, kompromitovanih ljudi u našem sistemu pravosuđa, koji su itekako doprineli onome što se danas dešava našem društvu. To znači čist račun. Varaju se oni koji misle da će put do demokratske Srbije biti moguć bez Demokratske stranke", rekao je Jovanović.

Kandidat za premijera Srbije Zoran Živković rekao je, nakon sednice Glavnog odbora, da će vanredno stanje u zemlji trajati »onoliko dugo koliko će trajati borba protiv organizovanog kriminala«. "Vanredno stanje nije vanredno stanje za građane, ovo je vanredno stanje za kriminalce. Najduži rok koji možemo da damo nadležnim organima, a to je kraj sledećeg meseca, svi iz međunarodne zajednice sa kojima sam o tome u subotu razgovarao su rekli da je to minimalan rok. Mi ne želimo da unificiramo novine i medije i da svi ponavljaju istu priču, ma koliko ona tačna, a mi želimo da se sloboda medijima vrati i u tom smislu će biti donete neke dodatne odluke koje će apsolutno omogućiti da medji budu oslobođeni i demokratski", rekao je Živković.S druge strane, Čedomir Jovanović kaže da se »mora insistirati na vanrednom stanju dok kriminalci ne budu uhapšeni«, kako se, kako je objasnio, »ne bi dozvolilo da ih iz zatvora oslobađaju korumpirane sudije i advokati«. "Vanredne mere su nam omogućile da se iza rešetaka nađe više od 200 registrovanih kriminalaca koji su postojali i uništavali ovo društvo i tokom prethodne dve ipo godine. Sa tim poslom će biti nastavljeno, vanredne mere će biti na snazi sve dok se u potpunosti Srbija ne očisti onom gvozdenom metlom koju je u svojoj ruci držao Zoran Đinđić. Oni koji pomisle da političkim sredstvima tako nešto spreče, bće politički protivnici koji ne mogu računati na našu spremnost da uvažimo njihove stavove", rekao je Jovanović. On je dodao i da »ne sme da bude prihvatljiva ideja koncentracione vlade«, jer bi to bilo, kako je naglasio »vraćanje na period od 5. oktobra«.

Dodajmo da je Zoran Živković za BK TV izjavio da će vanredno stanje u zemlji trajati do kraja obračuna sa kriminalcima, a najduže do kraja sledećeg meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: