SAD će pomoći Srbiji na putu koji je trasirao Đinđić

Izvor: B92

Subota, 15.03.2003.

16:30

Default images

U prvim izveštajima američkih elektronskih medija ističe se da prisustvo brojnih delegacija sa raznih strana sveta i oproštajne poruke koje su se danas čule u Beogradu govore o poštovanju i priznanju delu koje je ostavio za sobom pokojni premijer Srbije Zoran Đinđić. "Masa sveta ponovo se izlila na ulice Beograda, kao u ono vreme kad ih je Đinđić vodio protiv Miloševića. Ovog puta bila je to manifestacija podrške demokratskim snagama i potvrda spremnosti da se Srbija odbrani od snaga koje prete da je vrate u mračnu prošlost", rečeno je na SiEnEnu, u opisu Đinđićeve sahrane.

U izveštaju Američkog nacionalnog radija posebno se ističe da su se Evropska unija i, uopšte, međunarodna zajednica obavezale da će pojačati napore da se pomognu dalji napori Srbije na putu ostvarenja reformi koji je trasirao Đinđić sa svojim saradnicima. A, s tim u vezi u sedištu Svetske banke u Vašingtonu potvrđeno je da je ova institucija odobrila Srbiji i Crnoj Gori kredit od 540 miliona dolara, čija bi realizacija (po ubrzanom postupku) trebalo da se ostvari do kraja godine. Prema rečima predsednika Svetske banke Vulfensona u okviru unapređenja saradnje sa Beogradom, može se očekivati da će Svetska banka sledećih meseci pripremiti novi program finansijske podrške Srbiji i Crnoj Gori.Slična poruka čula se i iz američkog Kongresa, gde je ugledni senator Mič MekKonel naglasio da će se počast Zoranu Đinđiću najbolje odati "ako se udvostruče napori" u sprovođenju reformi i jačanju vladavine zakona u Srbiji. Prema rečima senatora MekKonela, američki Kongres i dalje će biti apsolutno na strani snaga "koje se zalažu za ekonomske i demokratske reforme u Srbiji i Crnoj Gori".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: