Korać: Teško realizovati predlog o koncentracionoj vladi

Izvor: B92

Četvrtak, 13.03.2003.

11:33

Default images
(iz intervjua potpredsednika Vlade Srbije Žarka Koraća Radiju B92 emitovanom u emisiji "Kažiprst")
B92: Bilo je sada najava, odnosno nekih predloga koncentracione vlade. Mislite da će biti koncentraciona, da je to neophodnost.
Korać: “Čuo sam to jutros. Moram da kažem da ne verujem da će to biti prihvaćeno od ostalih lidera DOS-a. To je, naravno, jedan pomirljiv predlog, ali je vrlo težak u ovom trenutku za realizaciju zato što se politička scena Srbije kristalizovala. I, s jedne strane su se našli oni koji žele reforme, pa i po cenu da nas ubijaju. Znam da će građani Srbije reći, stalno pričaju o tom 6. oktobru – evo, sada neka realno pogledaju kakve otpore mi imamo svuda. Tačno je da nas narod podržava, to je tačno, ali znate šta, narod je dugo bio protiv Miloševića pa nije mogao ništa. Znači, podrška naroda je velika stvar, ja znam da najveći broj ljudi u Srbiji želi mirno da živi, želi da uđe u evropske institucije, želi da ima velike plate, da školuje decu, da ima posao, da plati struju, evo, i ja se pitam koliki mi je račun za struju svakog meseca kada se grejem na struju, znači, meni je to jasno, međutim, otpori su strašni, to je deset godina jednog banditizma i vi imate sada heroja koji je ubica. To je posledica tih deset godina. Nije karakteristično za jednu normalnu zemlju da heroji postanu ubice, znači, pseudoheroji naravno. Otpori su užasni bili, naravno nešto je i naša neorganizovanost, naravno nešto i naša nesposobnost, ponešto i loš kvalitet ponekog političara u DOS-u, da ne kažem i druge loše osobine, ali Srbija nema nikakvu alternativu. Zoran Đinđić se pokazao kao izuzetno sposoban da balansira. Ja sam uvek govorio - lako je biti političar kada imaš veliku podršku, ali najteže je biti uspešan političar kada ustvari imaš samo svoj program i svoju veštinu. Mi smo napravili tu grupu i prilično hrabro se borili. Ustvari, njegovo ubistvo je najveća potvrda da su njega videli kao glavnu opasnost. Njegova smrt je ustvari potvrda njegove izvesne vrednosti za reforme. Oni su ubili tačno onoga za koga misle da je nosilac tih promena. Mislim da to ne može biti nezavisno od ovih insinuacija u nekim dnevnim listovima, da su potpisane nove haške optužnice za druge ljude, gde se pominje naravno i Milorad Luković Legija. Koliko mi znamo, to su dezinformacije, mi nemamo nijedan jedini dokaz. Morate da znate, oni ne obaveštavaju Vladu Srbije kada potpišu svoje optužnice, to je jedna iluzija kod ljudi”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: