Tribunal: Ubistvo Đinđića udarac za vladavinu prava

Izvor: B92

Četvrtak, 13.03.2003.

10:15

Default images
Ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića zvaničnici Haškog tribunala opisuju kao šokantno, javlja izveštač RTV B92 iz Haga Ljubica Gojgić. U telegramu saučešća koji je na adresu ambasade Srbije i Crne Gore u Hagu u ime Tribunala uputio novoizabrani predsednik suda, američki sudija Teodor Meron kaže se da je "saradnja premijera Đinđića sa Tribunalom približila međunarodnu pravdu regionu koji je preživeo strašne zločine. Njegova smrt težak je udarac za vladavinu prava i uspostavljanje odgovornosti pojedinaca za povrede međunarodnog humanitarnog prava," kaže se u telegramu sudije Merona. Izraze saučešća porodici Đinđić i zvaničnicima u Srbiji i Crnoj Gori uputila je i glavni tužilac Karla del Ponte. U izjavi koju je štampi prenela portparol Tužilastva Florans Artman, kaže se da je Del Ponte "duboko šokirana" ubistvom premijera Srbije i da je njegovom smrću izgubljen promoter saradnje sa kancelarijom Tužilaštva. Tužilaštvo izražava nadu da će tragični događaj "ojačati predanost srpskih vlasti i društva da krenu napred i stave tačku na snage prošlosti, mržnje i zločina".
Inače, vest o atentatu na Đinđića brzo se u sredu proširila zgradom Haškog tribunala. Strani novinari i poneki zvaničnik suda nezvanično su se raspitivali kod kolega iz Beograda da li se može pretpostaviti da je ubistvo premijera povezano sa njegovom odlučnošću da sarađuje sa Tribunalom i namerom da sudu izruči sve optužene za ratne zločine?
Holandski mediji, kao i ostali svetski mediji, opširno su izvestili o ubistvu Đinđića, uz komentare da je on odigrao ključnu ulogu u svrgavanju Slobodana Miloševića i u njegovom izručenju Haškom tribunalu. U komentarima se napominje i to da je premijer možda pao i kao žrtve jake kriminalne organizacije u Srbiji. Povodom ubistva premijera Srbije, u rezideniciji ambasadora Srbije i Crne Gore u Hagu od jedanaest časova građani i zvaničnici moći će da se upišu u knjigu žalosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: