Preispitivanje koalicionih odnosa u DOS-u?

Izvor: B92

Sreda, 26.02.2003.

19:27

Default images

Neizglasavanje vladinog Predloga zakona o koncesijama, izazvalo je niz pitanja koja se tiču načina daljeg funkcionisanja vladajuće koalicije u parlamentu. Podsetimo, protiv zakona o koncesijama glasali su poslanici vojvođanskih stranaka čiji su lideri potpredsednici vlade koja je predlagač, a u sali nisu bila ni trojica poslanika SDP-a. Za izglasavanje zakona nedostajala su dva glasa.

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Jožef Kasa, kaže da nije bio na sednici vlade na kojoj je raspravljano o pomenutom zakonu, ali dodaje i da to što je član vlade »ne znači da nema pravo da ima suprotno mišljenje«. "Nije kraj sveta, jer ako se uvaži naša primedba, onda taj zakon može da se ponovo nađe pred parlamentom i da bude usvojen. Mi smatramo da smo itekako sastavni deo DOS-a, i da radimo u okvirima DOS-a, po principima DOS-a, ali naš stav nije uvažavan, bili smo nadglasani, i jednom tome mora biti kraj", rekao je Kasa.

S druge strane, šef poslaničkog kluba DOS Reforme Srbije Čedomir Jovanović kaže za Radio B92 da je »potrebno regulisati koalicione odnose na nov način, kako se slične situacije više ne bi ponavljale«. »Pojedine poslaničke grupe podržavaju Vladine zakone na jedan dosta čudan način – deklarativno su za njih, ali kada je glasanje nisu u Skupštini, a najčešće, čak, ni u zemlji«, kaže Jovanović. On je dodao i da se zahtevi vojvođanskih stranaka o prisvajanju sredstava od koncesija ne regulišu tim zakonom, već Zakonom o budžetu, a da će se zakon o koncesijama ponovo naći pred parlamentom.

Predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine ne veruju da će se realizovati stav šefa poslaničkog kluba "DOS- Reforme Srbije" Čedomira Jovanovića, koji je rekao da će doći do preispitivanja koalicionih odnosa izmedju ove stranke i DS-a. "Ne verujem da će doći do toga, jer DS nema sa kime da uđe u koaliciju na lokalnom nivou, osim toga, reforme bi stale", poručio je predstavnik LSDV Bojan Kostreš. "Mislim da je gospodin Jovanović to rekao u afektu, i da to nije pravi stav DS-a. Što se tiče preispitivanja koalicionih odnosa i u Vojvodini i na lokalu, ako je to zaista stav DS-a, mi smo na to spremni", rekao je Kostreš. Podsećamo, na teritoriji Vojvodine Liga socijademokrata Vojvodine i Demokratska stranka imaju potpunu vlast ili važna mesta u velikoj većini opština, kao i u pokrajinskim institucijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: