"Rat rezolucijama u Savetu bezbednosti UN"

Izvor: B92

Utorak, 25.02.2003.

09:18

Default images

Među stalnim članovima Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u ponedeljak uveče je došlo do podele kakva se ne pamti u istoriji UN. SAD i Velika Britanija, koje je podržala Španija, direktno su se konfrontirale s Francuskom i Nemačkom, a koje podržava Rusija, predlogom nove rezolucije kojom se konstatuje da je irački predsednik Sadam Husein propustio "poslednju priliku" za razoružanje i da Irak mora da se suoči sa "ozbiljnim posledicama", u skladu s rezolucijom 1441, koju je SB usvojio u novembru 2002. Francuska i Nemačka su "uzvratile" planom da mandat pojačane misije međunarodnih inspektora bude produžen za 4 meseca. Taj predlog, s klauzulom da će vojna intervencija protiv Iraka biti "apsolutno poslednje sredstvo", podržale su Rusija i Kina i to u trenutku kada je državni sekretar SAD Kolin Pauel završavao svoju lobističku misiju u Pekingu. U Vašingtonu se nagoveštava da bi ova nedelja mogla da bude presudna za dalju međunarodnu akciju prema Bagdadu imajući u vidu izjavu Sadama Huseina da on "nema nameru" da uništi raketne projektile "Al-Samud 2", čiji domet prelazi granicu koju je dozvolio SB UN. Iraku je nalošeno da do 1. marta počne uništavanje 76 takvih projektila, s tim da 7. marta međunarodni izaslanici Hans Bliks i El Baradej izveste SB UN o tome šta je Sadam Husein učinio.

U međuvremenu, savetnik predsednika SAD Džordža Buša za nacionalnu bezbednost Kondoliza Rajs ocenila je, povodom novog plana Francuske i Nemačke, da je "teško razumeti kako neko može u novembru da glasa za rezoluciju 1441, a da se sada protivi onom što se traži u zaključku tog dokumenta". Prema njenim rečima, ne bi trebalo sumnjati da će SAD uskoro povesti međunarodnu koaliciju država "voljnih da silom razoružaju Sadama Huseina".

SB UN će u četvrtak održati zatvorene konsultacije kako bi razmotrio oba predloga. Da bi bila usvojena rezolucija SAD, potrebno je 9 glasova, ali i da Francuska, Rusija i Kina ne stave veto. Smatra se da je jedino još Bugarska jedini siguran glas "za". Ukoliko rezulucija bude prihvaćena u SB UN, početak rata očekuje se sredinom marta, ocenjuje BBC.

Posle sednice, britanski ambasador pri UN Džeremi Grinstok novinarima je rekao da "se Irak ne razoružava". "Kako stvari stoje, inspektori UN ne mogu da ispune zahteve rezolucije 1441, a to je potpuno razoružanje Iraka. Bez saradnje Bagdada to ne može biti postignuto”, rekao je Grinstok.

Predsednik SAD Džordž Buš ocenio je da je to šanša da UN pokažu zašto postoje. "Da li je to institucija koja misli ono što kaže? Mi se nadamo da jeste. Na ovaj ili onaj način, zarad mira i bezbednosti građana SAD, Sadam Husein biće razoružan”, rekao je Buš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: