Nacrt rezolucije: Irak propustio poslednju šansu

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.02.2003.

17:53

Default images
U nacrtu druge rezolucije o Iraku ističe se da je ta zemlja "propustila poslednju šansu koja joj je ponuđena Rezolucijom 1441", usvojenom krajem 2002, piše u kopiji teksta koji je u utorak uveče dobila agencija Frans pres. Taj nacrt rezolucije koji će u ponedeljak uveče biti podnet Savetu bezbednosti UN na zatvorenoj sednici, izradile su SAD, Velika Britanija i Španija. Nacrt sadrži 11 članova od kojih prvi obuhvata uputstva iz prethodnih rezolucija Saveta bezbednosti UN.

U jednom od članova nacrta rezolucije se navodi da iračka deklaracija o oružju za masovno uništenje sadrži "lažne podatke i omaške". U nacrtu se takođe navodi da je Irak propustio da u potpunosti ispuni i sprovede odredbe Rezolucije 1441, usvojene 8. novembra 2002. godine.

U narednom članu se navodi da odbijanje Iraka da ispuni rezolucije Saveta bezbednosti i da se pridržava zabrane o neširenju oružja za masovno uništenje i raketa dugog dometa, predstavlja pretnju miru i međunarodnoj bezbednosti. Nacrtom rezolucije se takođe podseća da je "Savet u više navrata upozoravao Irak da će se suočiti sa ozbiljnim posledicama, ako nastavi da krši svoje obaveze". Taj izraz "ozbiljne posledice", koji je upotrebljen i u Rezoluciji 1441, shvaćen je kao diplomatski eufemizam za rat.

U nacrtu se na kraju ističe da je "Savet odlučan da njegove odluke budu u potpunosti sprovedene" i da budu "ponovo uspostavljeni mir i međunarodna bezbednost u regionu". Tekst te rezolucije neće biti odmah stavljen na glasanje, već će ono, kako navode Britanci, biti obavljeno do 7. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: